0 kommentarer

Døden kommer med posten af Agatha Christie

af d. 15. maj 2014
Info
 
Sideantal

226

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7128-506-2

Originaltitel

The moving finger

Udgave

Ukendt

 

Som god vin bliver visse bøger bare bedre med årene. Det gælder desværre ikke Agathe Christies “Døden kommer med posten”, der udkom på originalsproget i 1942, og som Rosenkilde & Bahnhof nu udgiver i “en revideret og sprogligt ajourført” version.

Som krimi betragtet er den dødkedelig. Jerry og Joanna Burton skal i en periode bo i den normalt så fredelige landsbyidyl, Lymstock. En ondsindet personage er imidlertid begyndt at sende anonyme smædebreve med fæle beskyldninger til folk og fæ, en kvinde begår selvmord af skam, politiet sættes på sagen. Endnu et mystisk dødsfald indtræffer, og så er det Miss Marples tur til at prøve kræfter med gåden. Den elskelige gamle dame forhører sig lidt rundt omkring, og vupti, så får de gumpetunge strissere serveret gerningsmanden på et sølvfad, de elskende får hinanden i enden, og alle lever lykkeligt herefter.

Som læseoplevelse er bogen forfærdelig. De medvirkende er rene karikaturer, malet med den bredest tænkelige pensel. Alle er fyldt med de mest primitive fordomme og antipatier, hvilket muligvis har været salonfähig dengang, men i dag virker smagløst. En angiveligt homoseksuel mand har for eksempel “et unormalt feminint islæt i sin karakter”. Resten stemples rask væk som dumme, bondske, geskæftige eller gemene.

Usandsynlighederne står i kø. Den ene dag dør en altopofrende mor – dagen efter er børnene ude at fiske og manden på kontoret. I starten kan Jerry kun møjsommeligt komme omkring på krykker – få dage senere går han lange ture og hopper adræt ind ad vinduer. Miss Marple, som kun optræder på 10-15 af siderne, er så skarpsindig, at Sherlock Holmes ved siden af er en enfoldig noksagt.

Replikkerne … nej, lad os nøjes med at konstatere, at de ofte står hulter til bulter, så det er svært at gennemskue, hvem der sagde hvad. Forlagets bearbejdning af den bedagede tekst er mildest talt mangelfuld; her er stribevis af grimme fejl, blandt andet et umotiveret linjeskift midt i en linje.

Men ret skal være ret: Fans af den gamle folkekomedietradition og sludrende engelske serier vil muligvis få et par hyggelige aftener i selskab med den produktive forfatter og hendes storstrikkende heltinde.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter