0 kommentarer

Kongen af Kandy af Kim Langer

af d. 30. oktober 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

310

Udgivet

2006

ISBN

87-11-22753-2

 

Historien udspiller sig i årene 1618-21 dengang Christian d. fjerde var konge af Danmark. Noget så usædvanligt som en elefant kommer til byen, hvilket virker tillokkende på de to forældreløse drenge, Mikkel og Gabriel. Men hvad der for dem, starter som en god oplevelse, eskalerer i et virvar og de bliver hvirvlet ind i begivenheder, der fører dem med på et skib, som i kongens navn skal på ekspedition til Ceylon. De kommer i kontakt med nogle eksotisk udseende mennesker, der viser sig at være vogtere af “Den hellige Dalada”, Buddhas tand, og Gabriel viser sig at have en rolle i forhold til dennes videre skæbne. Tanden er en genstand, som magtsyge personer har forsøgt at finde frem til og destruere i årevis, med det formål at knække kongen af Kandy og dermed blive herskere over Ceylon. Drengene må sande, at en af disse forræderiske og livsfarlige personer befinder sig tættere på, end de bryder sig om.

“Nå, det er sådan, du ser ud, lille dreng,” sagde præsten. “Jeg havde troet, du var større.” Så lagde han hovedet på skrå og spurgte: “Hvad har du i din fine pung? Kan du sige mig det?”
Gabriel knugede pungen i hånden, men sagde ikke noget.
“Nej? Nå, det finder jeg selv ud af.” Præsten stak hånden inden for kutten og trak en lang, tynd klinge frem. Stålet glimtede i de skrå solstråler.
“Farvel, lille dreng. Gå med Gud.” Præsten løftede langkniven og kiggede på Gabriel med et næsten mildt udtryk. “Jeg vil være nådig, jeg skal gøre det hurtigt.” (side 151)

Handlingen er ikke ligetil, idet der er mange detaljer og parallelle historier. Det kræver koncentration at følge med i, hvem der gør hvad og hvorfor. Men spændingen bevares gennem hele bogen og som der står på bogens bagside, forløses spændingen først efter sidste side er vendt.

Bogen er velskrevet og underholdende. Man bliver totalt grebet af historien som kan siges at være en blanding af ”Prins Faisals ring” af Bjarne Reuter, en sørøverhistorie der foregår på samme tid og Tolkiens ”Ringenes herre”, hvor man ser ligheder mellem ringens vogter og tandens vogter. Ligeledes er omdrejningspunktet i begge bøger en genstand der rummer overnaturlige kræfter og som kan give mennesket magt til at herske.

Desuden giver det handlingen ekstra krydderi, at virkelige historiske hændelser er flettet ind i den eventyrlige historie, således at det indimellem er svært at gennemskue, hvad der er virkeligt og hvad der er opdigtet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter