0 kommentarer

Digte – i udvalg og med efterskrift ved Povl Schmidt af Thomas Kingo

af d. 24. november 2013
Info
 
Sideantal

79

Udgivet

2012

 

Thomas Kingo 1634-1703. Dansk præst/biskop og måske vores fremmeste repræsentant inden for barokdigtning. Det er derfor ikke uden grund, at Kingos digtning har modstået tidens tand og, at den nu er ældste repræsentant (foruden folkeviser og sagaer selvfølgelig) på kulturministeriets litterære kanon til gymnasial brug. Kingo er nok mest kendt som salmedigter, hvor han sammen med Brorson, Ingemann og Grundtvig udgør fundamentet i den dansk/norske salmeskat. Det er blandt andet denne rolle som “blot” en salmedigter, Povl Schmidt i dette udvalg søger at gøre op med. Derfor indeholder denne bog stort set intet fra Kingos salmeproduktion, men derimod fine eksempler på hans kærligheds, og lejlighedsdigtning. Højdepunktet må nok siges at være hyrdedigtet “Chrysillis”, som Kingo forfattede som en kærlighedserklæring til sin første kone Sille – hvis navn jo også er smukt inkorporeret i titlen. Et helt igennem skønt digt, holdt i tidens stramme stil, men alligevel er det lykkedes Kingo at dreje normerne, så digtet kom til at passe perfekt ind i de elskendes distinkte tosomhed.

Udover at vise Kingo fra en mere sensuel side end han normalt ses fra, så er det også Povl Schmidts vision, at gøre teksterne lettere tilgængelige for nutidens læsere. Dette vil han opnå gennem en omformning af sproget til nutidens retstavning, samt udførlige ordforklaringsnoter, som skal tage brodden af de mest kringlede gamle fraser – og dette virker efter min overbevisning ganske glimrende. Teksterne bliver gjort så letforståelige, at læsere helt ned til folkeskoleniveau får en rimelig chance for at kunne følge med, samtidig med, at digtene stadig bevarer deres intensitet og kunstneriske kvaliteter.

Alt i alt slipper Povl Schmidt glimrende fra sit projekt, hvorfor jeg også ser mig nødsaget til, at uddele de 5 stjerner. Min eneste lille anke er, at jeg godt kunne tænke mig lidt flere digte til at belyse denne sensuelle side af den gamle salmedigter. Men ikke desto mindre er det en fuldgod udgivelse, som er med til at redde den erotisk ladede Kingo fra total forglemmelse i salmernes skygge.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter