0 kommentarer

Det syvende barn af Erik Valeur

af d. 30. oktober 2011
Info
 
Sideantal

693

Udgivet

2011

ISBN

978-87-03-05080-5

Udgave

1. udgave

 
En vidunderlig læseoplevelse: – en sammensmeltning af krimi, eventyr og samtidsroman, En murstensroman, der kræver armkræfter: 693 smukke og berigende sider, som jeg NØD at læse. Normalt drages jeg fremad i en bog for at finde ud af, hvad der sker – men her havde jeg slet ikke behov for at læse hurtigt, for handlingen og sproget ligesom kærtegnede linje for linje.

Den overordnede historie handler om 6 børn, der kommer til verden i 1961 på Rigshospitalet og umiddelbart efter kommer til børnehjemmet Kongslund i Skodsborg, hvorfra de bortadopteres. Det syvende barn er et hittebarn, der samme år bliver fundet på trappen til børnehjemmet.

Børnene vokser op i forskellige familier rundt omkring i Danmark – uvidende om, at de er en del af et komplot, der i deres voksne liv bliver omdrejningspunktet for fortællingen.

Fortællingen foregår i nutid, datid og fremtid – og bogen igennem lokkes med afdækninger af hemmeligheder og sammenhænge – alt sammen noget, der gør, at man helt sikkert får en ekstra læseoplevelse anden eller tredje gang, bogen læses!

Bogen indeholder mange ordskatte: ordbilleder, tidsbilleder eller sætninger, man nyder at læse, her skal blot citeres nogle få:

”Mens alle andre børn sad i trygge legeværelser med deres meccanobyggsæt fra Thorgreen på Strøget, baksede jeg med at få alle virkelighedens skruer og sammenføjninger til at passe sammen i den tilværelse, jeg udspionerede.”

”De havde efterladt ham i en verden, der ikke havde nogen begyndelse eller slutning, og hvor man skulle have meget skarpe ører for at høre Vorherres sagtmodige puslen på den anden side af væggen.”

”Stilheden havde krøllet sig lidt kejtet sammen imellem dem.”

”Hans søn sad over for ham, men ingen af dem ænsede den anden. Et helt livs indbildt faderkærlighed var på et sekund blevet fældet af noget fuldstændig jordnært: ubærlig skuffelse.”

En fin, fin fortælling – hvor Erik Valeur også får vendt mange politiske emner som flygtningepolitik, racisme, abortdebat og hvordan vi behandler de svage i samfundet.

Den bedste bog jeg har læst længe – jeg vil se frem til mere fra Erik Veleurs pen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter