0 kommentarer

Det snakker vi ikke om af Hanne Kvist

af d. 25. april 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

194

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11763-9

 

“Det snakker vi ikke om” er Hanne Kvists debut som voksenforfatter. Jeg har med stor fornøjelse læst et par af hendes børnebøger, og var derfor spændt på denne bog.

Om det er fortællestilen eller fortælleren, der irriterer mig grænseløst har jeg imidlertid endnu ikke fundet ud af.

“Det snakker vi ikke om” er en vedkommende bog. På trods af at handlingen er henlagt til tiden før og under 2. verdenskrig er Hertas problematikker mindst ligeså vedkommende som dengang.

Herta føler at hun går glip af noget. Under sin opvækst har hun set andre kvinder opgive deres drømme, og svoret at hun ikke ville gøre lige så. Alligevel har hverdagen fanget hende. Herta bliver gravid og føder en lille søn, og pludselig er folk ikke længere så nemme at holde en armslængde fra livet:

“Hov så var der bid igen. Endnu et menneske hun aldrig havde set før og (forhåbentlig) aldrig skulle se igen, stak hele sit hoved ned under kalechen og gav lyde fra sig som ingen normal borger ville udstøde til sit voksne medmenneske. Det var utroligt som alle mente, at det gik godt, bare fordi hun havde en barnevogn at gå rundt efter. Hun stod og ventede, hun havde jo tid nok.. ,hvordan klarer andre kvinder det, hun havde ikke haft nogen at spørge, for Bedste skulle ikke få den fornøjelse.”

Så Herta går videre på sin ensomme færd. Uvillig til at lade andre hjælpe eller komme tæt på, for hun har skam nok i sig selv, og er meget bedre end så mange andre. Men hverdagen klemmer hende. Hun læser ikke længere vigtige bøger. Mand, barn, strygetøj og deslige optager al hendes tid. Herta selv mener ikke at have den store indflydelse på sine omgivelser. Hun indlader sig ikke på kontakt med mange, og dem hun omgiver sig med kommer hun tit til at støde fra sig med sin væremåde. Hun træffer ingen aktive bevidste valg.

Heller ikke da Erling kommer og spørger om han kan få en dans. Dansen bliver til flere, og da Erling bliver enkemand tager de to ud i det blå for at finde lykken. Men lykken er ikke nem at finde, når man så utroligt gerne vil være utilfreds.
Herta vender tilbage til mand og barn og går ud fra, at alt bliver som før. I sin vildfarelse går hun ud fra, at eftersom hun konsekvent har undladt at bede om hjælp og modtage det samme, så er hun som en ø, hvis handlinger er irrelevante for omgivelserne.
Herta er møgirriterende. Hun vandrer (u)lykkeligt rundt i sin egen lille ønske verden, forstår ikke, hvordan hun påvirker andre med sine handlinger og snakker ikke med nogen – heller ikke mand og barn.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter