0 kommentarer

Det forsømte forår af Hans Scherfig

af d. 31. januar 2006
Info
 
Sideantal

179

Udgivet

1960

ISBN

87-00-13698-0

 

“For en del år siden døde en ældre mand på Østerbro efter at have spist et maltbolsje”. Det er sådan “Det forsømte forår” starter – med at beskrive hvordan den frygtede lektor Blomme døde.

En varm sommerdag mødes 19 mænd med høje stillinger. De fejrer deres 25-års studenterjubilæum. En af mændene er morder – han slog Blomme ihjel. Hvem der er morder afsløres til slut i bogen.

Stedet er København. Tiden: omkring 1950. Vi følger i flash-backs en flok elever på Metropolitanskolen, en skole kendt for højt niveau og for, at eleverne får en høj akademisk uddannelse og velanset job bagefter.

På selve skolen er hverdagen grum – lærerne er for det meste ondskabsfulde sataner, de slår og kan ødelægge elevernes fremtid med en dårlig karakter. Den mest frygtede af lærerne er lektor Blomme: han er den ondeste og kendt for at spise maltbolsjer konstant. En dag dør Blomme efter at have spist et forgiftet maltbolsje, og drabet bliver aldrig opklaret.

Scherfigs beskrivelse af lektor Blomme: “Når lektor Blomme går på gaden ude i den store verden, er han bare en lille mand med fip og briller. Han må overholde færdselsreglerne (…) betale sin billet i sporvognen (…). Men når han træder gennem skolens port, forandrer verden sig. Så retter han sin lille skikkelse og vokser på en forunderlig måde (…). Ydmyge slaver hilser ham underdanigt.” (ss. 55-56)

Igennem bogen følger vi de nu voksne mænds samtale om deres skolegang, og man hører hvordan det var at leve under konstant psykisk pres.

“Det forsømte forår” anbefales for sine fine beskrivelser af, hvordan det er at være under psykisk pres i flere år. Sproget kan være hårdt, men er også sine steder sarkastisk. Både personer og hændelser er troværdigt beskrevet, så jeg anbefaler denne perle af en bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter