0 kommentarer

Det er ikke til at vide med børn af Simona Vinci

af d. 14. september 2015
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

1992

ISBN

87-00-34686-1

Originaltitel

Dei bambini non si sa niente

 

En rigtig ækel bog – men også besnærende på sin egen uhyggelige facon.

En gruppe børn i Bologna mødes efter skole og hygger sig – spiller spil, leger fangeleg og løber på skateboard. De er en gruppe af både drenge og piger i forskellige aldre – lidt ligesom jeg husker det fra min egen barndom i en lille by, hvor vi legede sammen på tværs af køn og alder.
En dag sker der et skred i gruppen – de store drenge har en hemmelighed, de kører ud til en lade udenfor byen – en forladt lade, som de har indrettet som hule med kasserede møbler og stearinlys. Et par af pigerne bliver inviteret med – og så starter et uhyggeligt psykologisk drama.
Det begynder uskyldigt med nogle pornoblade, som drengene har skaffet – men tingene kører af sporet og ender i en uhyggelig spiral, som ingen kan komme ud af. Som læser bliver man vidne til opbyggelsen af et hierarki. Lederen, der bestemmer og som til stadighed driver sine medløbere længere og længere ud – indtil de til sidst ikke har nogen vilje selv, men blot adlyder.
Der er en stor portion ”Fluernes Herre” over fortællingen – og jeg må sige, at jeg absolut ikke brød mig om historien, men alligevel blev fanget af uskylden, der langsomt, langsomt blev nedbrudt og blev til noget meget grusomt, som børnene ikke kan styre.
Hvornår er nok nok – og hvornår skal man sige fra? Til at starte med er alle børnene med på legen – men snart bliver det skæbnesvangert ikke kun for offeret, men også for bødlerne.
Det er ikke til at vide med børn – men heller ikke med voksne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter