0 kommentarer

Det burde du have vidst af Jean Hanff Korelitz

af d. 18. februar 2015
Info
 
Sideantal

467

Udgivet

2015

ISBN

978-87-12-05043-8

Originaltitel

You Should Have Known

 

Grace er psykoterapeut og arbejder især med parforhold. I 15 år har hun lyttet til sine patienter fortælle om, hvordan den første tid med deres partner og deres første indtryk af denne var, og har i sit stille sind tænkt at patienten i virkeligheden vidste problemerne fra begyndelsen. Så nu har hun skrevet en bog med titlen “Det burde du have vidst”, som snart rammer butikkerne.

Hjemme er hun lykkelig gift med kræft-børnelægen Jonathan, som hun har sønnen Henry med. De bor i Upper East Side, New York, hvor Henry går på privatskolen Rearden. De er med andre ord en privilegeret og tilfreds familie.

Men en dag myrdes en mor til et af barn på en af skolens fripladser, og pludselig ændres alt. Graces trygge liv vælter sammen om ørene på hende, og hun må spørge sig selv: hvor godt kender man nogensinde et andet menneske?

På forhånd havde jeg fået anbefalet “Det burde du have vidst” af en kollega, uden at vi dog havde talt nærmere om romanens indhold. Da jeg vidste, at Jean Hanff Korelitz kommer til Krimimessen i Horsens til marts, havde jeg en formodning om, at her var tale om en thriller, men efter endt læsning var bogen helt anderledes – og meget bedre – end jeg havde regnet med.

Her er ikke så meget tale om en nervepirrende spændingsroman, som et langsomt afdækket ægteskabsdrama. Jean Hanff Korelitz giver os god tid til at komme ind under huden på Grace, så da tæppet trækkes væk under hende, følger vi med på hendes følelsesmæssige rutchetur, og jeg var fuldstændig opslugt af Graces fortumlede forsøg på at følge med i begivenhederne og sine egne følelser.

“Det burde du have vidst” er velskrevet, og bygger roligt en intens og foruroligende stemning op. Portrættet af Grace er nuanceret, og selvom man måske nok har en anelse om, hvad der er på vej, så holder romanen alligevel spændingen, netop fordi vi følger Grace så tæt.

Forlaget lancerer bogen til de læsere, der var glade for “Kvinden der forsvandt” af Gillian Flynn. Den var jeg desværre ikke så begejstret for. Men til gengæld kan jeg på det bestemteste anbefale “Det burde du have vidst”, hvis du holder af gode og indholdsrige dramaer med et skræmmende twist.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter