0 kommentarer

Den urolige mand af Henning Mankell

af d. 6. december 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

541

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-08240-1

Originaltitel

Den orolige mannen

 

Kurt Walander har købt et nedlagt landbrug i et skønt naturområde uden for Ystad. Samtidig får han at vide, at han skal være morfar. Hans datter Linda er flyttet sammen med en finansmand Hans von Enke, hvilket har medført en datter. Alt ser godt ud for Kurt Walander, men:

Hans von Enke er søn af en tidligere marineofficer Håkan von Enke. Ved Håkan von Enkes 75 års fødselsdagsfest har Kurt Walander og Håkan von Enke en samtale, hvor han fortæller en del om sit liv som aktiv søofficer. Han fortæller om sin deltagelse i flådens årlige manøvre i Den svenske Skærgård. Specielt ved en manøvre i begyndelsen af firserne, hvor den Kolde Krig var på sit højeste. Ved denne manøvre observerede den svenske flåde, at der befandt sig fremmede ubåde i skærgården. Den svenske flåde omkredsede en af ubådene og var parat til – ved hjælp af specielle dybhavsbomber- at få den fremmede ubåd ’’skudt’’ op til overfladen. I sidste øjeblik får flåden fra højeste myndighed besked på at stoppe operationen og forlade området. Dette vakte stor frustration hos de svenske søofficerer, deriblandt von Enke. I de efterfølgende år prøvede von Enke at få svar på, hvorfor operationen annulleret.

En vinterdag i 2008 forsvinder Håkan von Enke sporløst. Von Enke er en meget konservativ mand, som hver dag har foretaget en fast morgentur; men hvor han så pludselig forsvinder. Von Enkes hustru Louise kontakter politiet i Stockholm, hvor familien bor. Politiet går i gang med en eftersøgning, som dog ikke umiddelbart giver nogen løsning. Samtidig bliver Kurt Walander orienteret om episoden på grund af hans ’’familieskab’’ med von Enke.

Kurt Walander besøger Louise von Enke i Stockholm for at gennemgå alt Håkan von Enkes materiale vedrørende episoderne i Den svenske Skærgård. Ved denne gennemgang finder Kurt Walander en hel del uklare punkter, som han naturligvis ønsker at få opklaret. Dette bringer ham til at opsøge nogle af Håkan von Enkes gamle søofficerkammerater for derved muligvis at finde en løsning.
Nogen tid efter Håkon von Enkes forsvinden forsvinder Louise von Enke også, hvilket gør sagen endnu vanskeligere for Kurt Walander.

Summa på denne roman er, at Henning Mankell har en fantastik evne til at fastholde læseren, idet han på en god måde beskriver de professionelle forhold og de private forhold og laver et godt mix, således at det er svært at lægge bogen fra sig, når man først er kommet i gang.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter