534
2017
978-87-93233-21-8
Noveller oversat af Niels Dalgaard
1. udgave
’Den store science fiction bog’ er en samling af 22 noveller nøje udvalgt af redaktør Niels Dalgaard. 22 historier der gennem tiden har gjort et varigt indtryk på Dalgaard, og dermed deler han så sin oplevelse med os andre, og tiden vil vise, om de også gør et varigt indtryk på læserne. Novellerne er udkommet i årene 1952-2011 og mange af dem har ikke været oversat til dansk før nu, og ligeledes er mange af dem vindere af sf priserne Nebula og Hugo Award. Jeg har læst korrektur på 10 af novellerne og fik bogen som belønning, og har hygget mig med den i sommervarmen.
En af de bedste historier er Tom Godwins ’De kolde ligninger’ fra 1954. En novelle der er blevet diskuteret voldsomt siden udgivelsen, som man kan læse om i den velinformerende 11 siders lange forfatterbiografi bagerst i bogen. Vores galakse er efterhånden beboet på mange planeter, og da en forskergruppe på en planet er i nød, sendes en raket afsted med vigtigt antiserum. Raketten har kun lige brændstof nok til at nå planeten, og piloten opdager hurtigt, at der er en blind passager ombord, og der er protokollerne klare: Vedkommende skal straks smides ud gennem luftslusen, ellers når raketten ikke sit mål, og mange vil dø. Men den blinde passager er en pige og det giver piloten moralske skrupler.
En anden uforglemmelig historie er ’Et brev fra familien Cleary’ af Connie Willis. En pige går ærinder i byen for sine forældre, finder et brev på posthuset og skal også huske nogle tomatfrø. Men hvorfor er hun bange for at efterlade sine fodspor i sneen? Og hvorfor skal hun være hjemme inden mørket falder på? En fængslende historie, hvor den grumme sandhed langsomt går op for læseren.
Samlingens længste historie er Charles Stross’ ’Palimpsest’, som vandt en Hugo award for bedste kortroman. En af den slags historier jeg ikke helt forstod, men alligevel var opslugt af. Samtidig med en historie om tidsrejsende der holder øje med tiden og historien, og som kan overskrive tiden, får vi også en historie om universets mulige fremtid. Det er så overvældende en stor historie der betager læseren, en spaceopera i familie med Dan Simmons ’Hyperion’.
Indenfor den alternative genre får vi novellen ’Weihnachtsabend’ af Keith Roberts. På uhyggelig vis er Storbritannien blevet nazistisk. Vi følger Mainwaring som er ministerens højre hånd, inviteret til dennes store engelske gods, hvor juleaften skal holdes med mange andre prominente nazister. Han ankommer med Diane som han er forelsket i, men hun forsvinder dagen efter. Mainwaring bliver neurotisk paranoid, han er i kamp med sig selv, tvivler på sin holdning, læser en forbudt bog som pludselig dukker op i reolen. En meget sælsom og gribende fortælling.
Samlingen har også et par humoristiske fortællinger som ’Og tallerkenen løb væk med skeen’ og den virkelig morsomme ’Hjem, kære BioHjem’, så der er lidt for enhver smag.
Alt i alt en fremragende samling af science fiction historier der spænder over mange temaer indenfor genren!