0 kommentarer

Den store Asterix bind 3 – Gallien rundt og Asterix og Kleopatra af René Goscinny og Albert Uderzo

af d. 19. september 2020
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2020

ISBN

978-87-7085-814-4

Originaltitel

Le tour de Gaule d'Astérix ; Astérix et Cléopatre, kunstner: Albert Uderzo; oversætter: Per Då

 

Der er godt nyt til alle Asterix-fans, for i 2020 får vi hele tre samlealbums i serien “Den store Asterix”. Og stor er netop ordet her, med meget detaljerede og fyldige forord samt baggrundsmateriale til hver historie, der dykker ned i den historiske virkelighed bag både Frankrigs regioner (i Gallien rundt) og forholdet mellem romerriget og Ægypten (i Asterix og Kleopatra).

“Gallien rundt” er en meget løs historie med én stringent regel: Asterix og Obelix skal på albummets forholdsvis få sider nå at besøge diverse franske regioner og medbringe en kulinarisk specialitet fra hvert sted, for at overbevise romerne om gallernes ikke kun fysiske men også kulturelle overlegenhed. Der er ikke venner der skal hjælpes eller fæle romere der planlægger at rage magten til sig – nej, det er en slags tour de france uden cykler. Det er også en tur hvor en lille hund begynder at følge efter vores to helte, uden at de på noget tidspunkt bemærker dens nærvær. Den lille fyr bliver læsernes kæledægge, og Goscinny og Uderzo har ingen anden mulighed end at lade hunden returnere i de følgende historier. At hunden er en læserkæledække ses også af, at navnet Idéfix er fundet i en konkurrence blandt seriens læsere.

Asterix og Kleopatra er filmatiseret flere gange, først som animation i 1968, og senest som realfilm i 2002. Ikke uden grund at netop dét album har fået så megen opmærksomhed, for det er topklasse. Det vrimler med gags af både visuel og intellektuel art, den kvindelige hovedperson er både en furie og en kvinde med hjerte, og de ægyptiske monumenter glider på naturligvis ind som både flotte kulisser og værktøjer der giver handlingen flere kreative muligheder, som når gallerne lukkes inde i en pyramide og bliver reddet af deres følgesvend Idéfix.

Historien i Ægypten er knuselskelig i sit udgangspunkt: Vi har en falleret og rent ud sagt talentløs arkitekt, Linealis, som har lovet at opføre et palads til Kleopatra på kun tre måneder. Og vi har hans konkurrent, Criminalis, der er ligeså stor en skurk, som navnet mere end antyder. På Linealis side står vennerne fra Gallien, mens Criminalis er i Cæsars sold. Og så kører forviklingerne ellers derudad, mod den store finale, hvor de ægyptiske arbejdere under opførelsen af paladset strejker, indtil de får en smagsprøve på Miraculixes trylledrik.

Uderzo skulle levere én side hver uge, der blev udgivet i tegneserieugebladet Piloté, det tog altså 48 uger fra start til slut. Derfor ændrer enkelte figurer faktisk udseende undervejs. Hvis man studerer Cæsar albummet igennem, vil man se en forandring, der dog ikke er ligeså markant som den er i “Asterix og de gæve gallere” hvor den Cæsar der optræder på første side, er væsensforskellig fra versionen ved historiens slutning.

Goscinny, Uderzo og alle andre serieskabere der arbejdede på fransk jord, stod dengang i noget af en knibe for censurlovgivningen fra 1949 om kunst og kultur gjorde det nærmest umuligt at lade begge køn optræde i en tegneserie samtidig. Derfor var der næsten ingen kvinder at finde i tidens tegneserier, hvilket dog ikke forhindrede feministerne i at udnytte den kønsskævhed og  anklage Goscinny og Uderzo for kønsdriskrimination.

Ekstramaterialet fylder godt, ud af albummets 160 sider udgør de to fantastiske historier 2×48 sider – resten er ren bonus.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter