0 kommentarer

Den store Asterix 5 – Asterix og vikinger – Asterix i trøjen af René Goscinny og Albert Uderzo

af d. 24. januar 2021
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2020

ISBN

978-87-7085-843-4

Originaltitel

kunstner: Albert Uderzo; oversætter: Per Då; tekstbidrag: Rémy Goavec m. fl.; diverse: Søren Vinterberg; François-Eric Grodin
Originaltitler: Astérix et les Normands ; Asterix légionnaire

 

Det eminente ekstramateriale fortsætter den høje standard, og sætter fokus på alle Goscinnys bevidste brug af anakronismer og skjulte hentydninger. I sig selv er hele konstruktionen med et vikingeangreb i Gallien jo ud fra en historisk betragtning fuldstændig gak gak. Men ekstramaterialets franske ophavsmænd angriber stoffet med stor seriøsitet og fortæller om de allerførste gange hvor nordboere har begivet sig til Frankrig. Et historisk blik på den i 60’erne nyligt opståede ungdomskultur, som Goscinny via den unge Provoix sætter under lup, løfter sløret for at der med universiteternes fremkomst opstår et vakuum, for hvor man før gik direkte fra barndommen direkte ind i voksenverdenen skal man nu først videruddanne sig, for at kunne komme i betragtning til et godt job.

Selve historien om Majestix barnebarn, den storsnudede teenager Provoix fra Paris, der skal passes af vore venner, er genial. Den unge mand bringer 1960’ernes begejstring for den spirende rockmusik med sig, og får blandt andet Troubadourix til at danse som The Beatles. Men så kommer vikingerne, og pludselig er knægten forvandlet til et frygtsomt flæbende barn. Vikingerne kommer for at lære frygten at kende, da den som bekendt giver vinger, og de bortfører den skræmte Provoix for at han kan lære dem at flyve. Med Asterix og Obelix ind over ender det naturligvis med et stort slagsmål og flyvende vikinger. Historiens store overraskelse er den udvikling Provoix gennemgår, for det lykkes sågu at gøre en ægte galler ud af ham.

Fra det sjove skal det nu blive hysterisk morsomt. Asterix og Obelix melder sig frivilligt til den romerske hær for at opspore galleren Tragicomix. Han er den smukke Lillefix’s forlovede, og hende har Obelix et godt øje til. Han oplever her sin eneste stormende forelskelse, hvor han må tudbrøle, da han erfarer at Lillefix har givet sit hjerte til en anden. Men som ægte galler viser han storsind, og lover at få Tragicomix hjem. Aterix og Obelix trækker i uniform, og det er bare én stor undskyldning for give Goscinny mulighed for at tage stygt pis på militæret. Det er også for alvor ved at være Obelix der er seriens store trækplaster.

Til befalingsmændenes store fortrydelse opfinder Goscinny et genialt trick der kun kan fungere i en tegneserie: den ægyptiske legionær taler kun i ‘ægyptiske’ tegn, der er designet til lejligheden af Uderzo, og der er derfor en tolk tilknyttet, der simultanoversætter, ikke kun for ægypteren men også for goterne, og de mange sproglige misforståelser bidrager yderligere til det kaos som Asterix og Obelix afstedkommer.

De store brede smil, Asterix og Obelix bærer på forsiden, forplanter sig uvilkårligt til læseren.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter