0 kommentarer

Den store Asterix 2 af René Goscinny og Albert Uderzo

af d. 5. april 2020
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2019

ISBN

978-87-7085-793-2

Originaltitel

Originaltitler: Asterix et les Goths ; Asterix gladiateur, kunstner: Albert Uderzo oversætter: Per Då

 

Cobolt fortsætter sin serie af Asterix samlealbum og her serverer de “Asterix og goterne” og “Asterix som gladiator”. Som dreng undrede jeg mig over hvem de der gotere egentlig var og hvor de kom fra. Godt nok hedder én af dem Hitlur, men de lignede nu ikke meget tyskere. Den undren kan nu afmonteres via det grundige historiske baggrundsmateriale til den første af de to historier. Ekstramaterialet fortæller både om albummenes tilblivelse, om Goscinnys og Uderzos opvækst under tysk besættelse (hvor Goscinny med sin jødiske familie flygtede til Argentina) og deruover er der den historiske baggrund for både gotere, germanere, barder, druider, slaver og gladiatorer. De franske bagmænd kommer helt ned i alle Goscinnys bevidste anakronismer, hvor han blander gotere, germanere og uden hensyntagen til tidslinjer. Eller netop med en bevidst skælmsk omgang med tid og sted. Alt gøres med den målsætning af gøre grin med den tyske besættelsesmagt, cirka femten år efter krigens slutning. Gallerne invaderes af goterne, ganske som tyskerne invaderede Frankrig – det går dog ikke så nemt for de stakkels krigslystne gotere, for Miraculix tvinger dem på snedigste (og lidt ondskabsfuld) vis ud i en omsiggribende borgerkrig.

Albummets anden halvdel er næsten endnu bedre: ‘Asterix som gladiator’ har altid været én af mine favoritter, alene fordi det voldelige setup omkring gladiatorkampene behandles med den yderste sarkasme. Asterix og Obelix bliver solgt som slaver til en romer, hvor Asterix benytter sig af snilde til at få de andre gladiatorer til at nedlægge arbejdet. I stedet springer de buk og spiller brætspil, til publikums (og cæsars) bestyrtelse.

For tyve år siden udgav Egmont den samlede Asterix i en knap så bombastisk udgave. Om man nu tyer til Egmonts tyve år gamle samlebind eller hellere vil læse Cobolts med det omfangsrige ekstramateriale må være et temperamentsspørgsmål. Sidstnævnte er indiskutabelt en flot udgivelse.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter