0 kommentarer

Den sorte obelisk : historien om en forsinket ungdom af Erich Maria Remarque

af d. 29. maj 2010
Info
 
Sideantal

351

Udgivet

1972

ISBN

87-00-55091-4, 87-00-55092-2

Originaltitel

Der schwarze Obelisk

 

Ludwig Bodmer er en 25-årig veteran fra 1. verdenskrig. Efter krigen arbejder han i Krolls gravstensforretning, som tegner og sælger. Ludwig er aspirerende digter, jobbet i gravstensforretningen er blot for at undgå sultedøden. Det samme gælder en ugentlig aften som pianist i en kirke og som besøgsven på et sanatorie.
Takket være Ludwigs mange bibeskæftigelser og hans hyppige besøg på restauranter i byens natteliv, får læseren et godt indblik i Tyskland i årene mellem de to verdenskrige. Inflationen er tårnhøj, alt skal betales kontant, da pengene fra i dag i morgen intet er værd.

Humoren er det der bærer læseoplevelsen hjem. Det er ren galgenhumor. Samtlige diskussioner bærer præg af dyb ironi iblandet tidens vanvid. Især i sidefortællingerne om bifigurer står humoren skarpt frem: Skomager Brills kone kan trække søm ud af vægge med sin bagdel. Hermann Schell ønsker sig byens flotteste begravelse, men da han ikke kan spare op til den (inflationen vil hurtigt æde opsparingens værdi) er han medlem af diverse foreninger, da disse kommer med en krans når et medlem går bort. Og der er flere. Mange flere.

Det er ikke klart om der er tale om et selvbiografisk værk. Byen Ludwig bor i hedder Werdenbrück. Forfatteren voksede op i Osnabrück og kæmpede i skyttegravene under krigen. Ligesom hovedpersonen var Remarque modstander af nazisterne, og troede dengang at én verdenskrig måtte være nok. At menneskeheden havde lært lektion.
Ludwig filosoferer lystigt over menneskeheden, sig selv, og kærligheden. Bogen veksler mellem humoren og filosofien. Filosofidelen er for størstedelens vedkommende desværre uinteressant. Remarque skriver dog så eminent morsomt at læseren tager den træge filosofi med i klar forventning om et grin i horisonten. For humoren er uden sidestykke. Det er det ‘Den sorte Obelisk’ bør læses for.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter