0 kommentarer

40 piskeslag af Lubna Ahmad al-Hussein

af d. 29. maj 2010
Info
 
Sideantal

191

Udgivet

2010

ISBN

978-87-12-04552-6

Originaltitel

40 coups de fouet pour un pantalon

 

Ikke siden Domitila Barrios de Chungara’s bog “Lad mig tale” fra 1978 har jeg læst så fængslende en beretning om et folks kår, mere specifikt kvinders kår i et andet land. Et land som vi på få timer kan komme til, men som ligger mange år væk fra vores verden. Et land hvor kvinder ingen selvstændighed og værdi har. Et land hvor et par bukser kan betyde en katastrofe for den kvinde som har formastet sig til at have dem på. Et land hvor den islamiske sharialovgivning er hverdag og hvor kvinder under henvisning til §152 i den Sudanske straffelov “handlinger, der er i modstrid med den offentlige moral” bliver anholdt og stillet for en skueret. Prompte falder dommen når den formastede erkender sin skyld, pisk, fængsel og eller bøde.
Når man læser denne bog bliver man for alvor mindet om hvor privilegerede vi er, at leve i et demokrati hvor det er en menneskeret at gå klædt som man ønsker, og hvor det (stadig) står os frit for at sige vores mening uden at blive udsat for censur (ud over egencensuren).

Lubna er en stærk kvinde, som grundet støtte i sin familie og omgangskreds, har haft det overskud det kræver at lægge sig ud med samfundet og de normer som hun finder dybt uretfærdige og krænkende.
En bog jeg kun på det varmeste kan anbefale, velskrevet og giver et godt indblik i Sudans menneskesyn og politik, uden på noget tidspunkt at blive for akademisk og tung at læse. En god øjenåbner. En kvinde der råber op på sit køns og sit lands vegne, må hun blive hørt og taget til indtægt.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter