0 kommentarer

Pigen med de afhuggede fødder af Tina Henneberg

af d. 6. december 2012
Info
 
Sideantal

128

Udgivet

2012

ISBN

978-87-994455-1-6

 

Det er en forunderlig verden Tina Henneberg lader os opleve i sin nyeste bog ”Pigen med de afhuggede fødder”. Det er det barske og nøgne menneskeliv i alle dets facetter. Hun lægger ikke fingrene i mellem, når hun i ti fortællinger skriver om sorg, død, svig og ondskab, men heldigvis står bogens grundbudskab lysende klart midt i alt det grumme: næstekærligheden og barmhjertigheden – ofte der, hvor man ikke lige forventer det. Der hvor håbet synes næsten borte.

De ti fortællinger udspiller sig i meget forskellige kulisser. Nogle af historierne finder sted i dagligdags og realistiske rammer så som på et plejehjem og i et S-tog, men vi bliver også taget med til en sælsom ø befolket af sommerfugle og talende dyr. Ja en af historierne foregår oven i købet selveste i Himmeriget, hvor Gud sender Judas og Hitler ud på jordiske missioner. Fælles for alle fortællingerne er en tone af eventyrlig magi. Tina har en sprudlende smuk fantasi, som hun øser af i overflod både i historiernes handlinger og i sit sprog.

Allerede ved synet af bogen bliver læseren forberedt på en smuk og eventyrlig oplevelse. Den store aflange bog er prydet af et stemningsfuldt billede af kunstneren André Lundquist. Han har illustreret titelhistorien, i gyldne og brune farver. Flankeret af effekter fra bogens øvrige historier sidder pigen med de afhuggede fødder og lover følsomme og poetiske fortællinger.
Også at se på er Tinas bog smuk, og i øvrigt er den dejlig at røre ved! Den er lidt tung og glat, nærmest silkeblød i sin matte overflade. Den inviterer til at blive taget i hænderne, åbnet og læst!

Umiddelbart vil jeg sige, at Tinas grumme fortællinger ikke er for børn. Blodet flyder, og ondskaben beskrives, så der ikke er noget at tage fejl af. Men pudsigt nok bruger Tina faktisk barnets umiddelbare nysgerrighed og en lidt skæv naiv undren som et gennemgående sprogligt virkemiddel, og det er med til at gøre fortællingerne både troværdige og ind i mellem også dejligt humoristiske!

Jeg har nydt at læse Tinas fortællinger, og kan kun anbefale andre læsere at fordybe sig i hendes farverige og fascinerende univers. Læs dem selv, eller endnu bedre: læs dem højt for hinanden!

Bedømmelse
Karakter