0 kommentarer

Den iranske gartner af Bjarne Reuter

af d. 1. november 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

281

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07205-1

 

Bjarne Reuter giver den bare så befriende meget gas i den stærkt satiriske nøgleroman: “Den iranske gartner”, der foregår gennem et døgn i dagens Danmark.

Vores helt, eller antihelt, er måske det rigtige ord at bruge om kriminalkommissær Stelman, der en sen nattetime bliver vækket med beskeden om, at Arveprinsen har slået sin iranske gartner ihjel.
Da Stelman ankommer til slottet, ligger gartneren, iført dameundertøj og en sjov hat, med hovedet i en gryde suppe. Men det er ikke det hele. I panden på gartneren er der et hul. Gartneren er blevet skudt af Arveprinsen og et kæmpe cover-up kan tage sin begyndelse og inden man ved af det er stort set alle instanser i dagens Danmark blandet ind i historien. Ingen går ram forbi.

Bjarne Reuter skyder på alt og alle med så stor en overlegenhed og sans for situationskomik, at man som læser adskillige gange griner højt og endnu flere gange klukker så man får tårer i øjnene.

Jeg har tidligere anmeldt nogle at Reuters tidlige udgivelser: ”Casanova”, ”Vendetta” og ”Tropicana”, hvor jeg beskrev den samme følelse og var ærgerlig over så korte de var. Men som en gave fra oven rådes der nu bod på det med “Den iranske gartner.”

Bjarne Reuter er favorit hos mange læsere herhjemme og er oversat til mange sprog, og det er ikke tilfældigt. Han har skrevet i mange genrer og er altid en glæde at læse. Men hvis man, som jeg, holder meget af nærmest grotesk situationskomik, hvor persongalleriet ingen selvkontrol udviser, så er det rart at vide, at det også er her Reuters totale force ligger. Han er virkelig en ener på sit felt.

Er du til humoristiske romaner, hvor satiren ingen grænser har, så findes der ikke noget bedre bud end “Den iranske Gartner”.

Anbefales varmt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter