0 kommentarer

Den hemmelige historie af Donna Tartt

af d. 20. november 2017
Info
 
Sideantal

563

Udgivet

2014

ISBN

978 87 11 33680 1

Originaltitel

Teh Secret History - oversat af Annelise Schønnemann

Udgave

4. udgave

 

Donna Tartt er et varemærke inden for kvalitetslitteratur. Hun er uhyre eksklusiv, idet hun over en 25 år lang karriere kun har udgivet tre bøger, alle prisbelønnede mesterværker, som har givet hende afgudsstatus hos millioner af læsere verden over.

Små 10 år bruger hun altså i gennemsnit på at skrive sine bøger, der til gengæld er uklanderligt perfektionistiske. I form såvel som i indhold.

I Danmark er hun bedst kendt for sit seneste epos, murstenen “Stillidsen”, der udkom herhjemme i 2014 og scorede topkarakterer raden rundt blandt de kræsne anmeldere. Inden da havde bogen modtaget Pullitzer-prisen og Tartt nået et nyt højdepunkt i sit forfatterskab.

Et par årtier før, i 1992, brød Donna Tartt igennem med “Den hemmelige historie”. Den unge dame tjente så mange penge på bogen, at hun siden har kunnet hellige sig sin langsommelige skrivemetode og skabe disse vidunderligt helstøbte romaner.

Det meste af “Den hemmelige historie” foregår i og omkring universitetet Hampden i Vermont. Vi følger en lille gruppe studerende, som sværmer omkring den mytiske oldgræskprofessor Julian Morrow.

Med lige dele held og stædighed får Richard Papen fra solskinsstaten Californien møvet sig ind i den sammentømrede studiegruppe, som består af yderst intelligente – og yderst arrogante – rigmandsbørn, der fører et udsvævende liv nærmest som adelige i 1900-tallets London.

Gruppens sære idealer og eksperimenter med heftige mængder alkohol og stoffer resulterer i et uforsætligt mord. Og fra at svæve lykkeligt over trivialitetens vande dumper de seks unge mennesker ned i et morads af paranoia, gensidig mistænksomhed og eskalerende forbrug af bedøvende stimuli. Ikke alle overlever, skal det vise sig.

Romanens godt 550 sider er befolket af en flok elskelige, farverige personager, som folder sig ud på et Harry Potter-agtigt campus på sprit og syre. Historien virker i dag herligt gammeldags, fordi de medvirkende konstant er nødt til at ringe rundt fra mønttelefoner og får deres nyheder fra bedagede tv-apparater.

At læse Donna Tartt er som at lade sig transportere gennem et fortryllet univers i en lydløs, men kraftfuld luksuslimousine. Bare læn dig tilbage og nyd en mesterforfatters uforlignelige lethed.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter