0 kommentarer

Den flammende verden af Siri Hustvedt

af d. 14. september 2014
Info
 
Sideantal

440

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-34583-2

Originaltitel

The blazing world

 

Siri Hustvedts seneste roman, som garanteret bliver oversat til dansk ligesom hendes forrige bøger er blevet det, er på long-listen til 2014’s Man Booker pris. Det undrer mig at den ikke gik videre til shortlisten, da det er en af de mest ambitiøse og spændende romaner jeg har læst i år.

Bogen skal forestille at være en posthum samling vidneudsagn og dagbogsuddrag, der fra meget forskellige synspunkter (børn, kritikere, elskere osv), beskriver hovedpersonen Harriet (Harry) Burdens livsprojekt; tre kunstudstillinger, hvor hun i hemmelighed har benyttet tre mandlige kunstnere som masker/stråmænd overfor omverdenen. Dels fordi Harriet vil bevise, at kunstneren selv er afgørende for hvordan kunstværker opfattes, dels fordi hun føler at hendes alder og hendes køn, har gjort det umuligt for hende at slå igennem og blive anerkendt på New Yorks kunstscene.

Undervejs i historien er man som læser meget i tvivl om, hvor sandheden skal findes, i det kryptiske spind af modstridende udsagn Hustvedt præsenterer os for.

Bogen er tragisk, filosofisk og morsom, den er et meget spændende studie i kunst, selvforståelse, seksualitet og sindets kompleksitet, og er man frisk på en lidt udfordrende læseoplevelse, vil jeg varmt anbefale at man sætter tænderne i ”The Blazing World” (”Den flammende verden”, red.).

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter