0 kommentarer

Den der bliver tilbage har ret af Richard Birkefeld

af d. 12. marts 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

344

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-824-3

Originaltitel

Wer übrig bleibt, hat recht

 

Når historiebøgerne skrives drejer det sig oftest om de overordnede linjer, krige og magtbalance, sejre og nederlag. Håndfæstninger og traktater. Og hvis historieskriveren en sjælden gang går tættere på menneskene bag, så handler det mest om politiske rævekager.

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister er historikere, som benytter sig af deres faglige viden til sammen at fortælle om Tysklands nyere historie med udgangspunkt i elementært spændende historier. Og samtidig debatterer de via deres hovedpersoner de helt centrale spørgsmål omkring ansvar og skyld i forbindelse med Hitlers Nazi-regime.
I Birkefeld og Hachmeister’s karakterbog er der ikke mange, som går fri. Stort set alle havde et medansvar, om ikke andet så ved at se den anden vej… Og de få, som hverken lukkede øjne eller mund blev da også skudt eller sendt i koncentrationslejr, hvor de heller ikke overlevede.

Rubrecht Haas var ikke nogen helt, da han skældte ud på naziregimet under en nytårsfest. Han var blot forbitret over broderens meningsløse død – som kanonføde på østfronten. Haas blev angivet anonymt og straks fulgte anklagerne og lyndommen for statsfjendtlig virksomhed. Han blev sendt til Buchenwald, hvor hans liv utvivlsomt ville være sluttet, hvis ikke lejren var blevet bombet i sensommeren 1944.
Haas flygtede kun med et mål for øje – at hævne sig på dem, som ødelagde hans liv. Som angav ham, som franarrede hans kone deres lejlighed og deres forretning, som nægtede hans kone og søn adgang til det beskyttelsesrum, som ville have reddet deres liv. Skånselsløst dræbte Haas sine tidligere bekendte efter at have tæsket oplysninger ud af dem.

Sturmbannführer Kalterer var manden, som blev sat til at opklare mordet på et højtstående partimedlem. Et drab, som snart viste sig at have sammenhæng med flere mord på mennesker, som tidligere havde boet i samme opgang. Opklaringsarbejdet tog dog først fart, da Kalterer erfarede, at Haas, som man ellers troede var død i Buchenwald, kort forinden var blevet set i live.
Kalterer finder imidlertid også andre foruroligende spor, indicier som peger i retning af Gestapo selv.

Titlen “Den der bliver tilbage har ret” er nøjagtig så kedelig, som jeg forventer af et par tørre historikere; men det er imidlertid en særdeles spændende, vedkommende og veldrejet historie, som de to har begået, skrevet så man virkelig føler rædslen over bombardementerne, fortvivlelsen, når alt man har kendt med ét er væk og det forfærdelige dilemma: luk øjnene for nazisternes forbrydelser eller bliv skudt. Det er stærke sager…

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter