0 kommentarer

Den blå himmel af Galsan Tschinag

af d. 13. april 2005
Info
 
Sideantal

176

Udgivet

2003

ISBN

87-90524-22-5

Originaltitel

Der blaue Himmel

 

Galsan Tschinags fabelagtige fortælling “Den blå himmel” foregår i Mongoliet. Drengen der fortæller, bor med sine forældre, to ældre søskende og en adopteret bedstemor på traditionel nomadevis, og familien har får, geder, nogle få heste og en hyrdehund, der hedder Arsylang. De to vigtigste omdrejningspunkter i drengens liv er bedstemoren og hunden.

“Bedstemor var menneskesilke. Det sagde far. Og det han sagde måtte passe, altid. Og hun blev sendt til mig fra himlen. Det røbede mor for mig. Meget af det hun sagde passede ganske vist ikke, men hvor himlen var med i spillet måtte man ikke lyve.”

Det der fylder i drengens tilværelse er hjemmet, bjergene, bedstemoren – og så de særlige episoder i hans liv, som han vælger at dele med os. En af disse episoder er, da han som ganske lille falder i gryden med kogende mælk, og forældrene prøver at redde ham ved at smøre ham ind i lagret fedt fra forskellige vilde dyr.

“Jo ældre fedtet var, desto mere flydende og klart. Bjørnefedt der havde stået i femogtyve år, lignede kildevand. Tuvinerne var lige så dygtige jægere som kvægavlere, men kun få af dem vidste at vildtfedt helede – besynderligt.”

Det bliver dog en ukendt type fedt, der redder drengen. Den sidste rytter kommer ridende med det efter to dage. Han kalder det dawyyrgaj, og da det er smurt ud over den hudløse barnekrop holder drengen straks op med at skrige, og han falder i en dyb og lang søvn.

Selvom vi er under meget fjerne og fremmedartede himmelstrøg, finder fortællingen sted i en tidløs barneverden, der går rent ind. Det er befriende for sjælen at læse en bog som “Den blå himmel”. Historien er renset for uvæsentlige ting og intetsigende beskrivelser, og så er den fortalt med en overbevisende uhøjtidelig stemmeføring.

Læg dig på ryggen et rart sted og berig din dag under Tschinags blå himmel.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter