0 kommentarer

Den blå farve af Tracy Chevalier

af d. 8. august 2013
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

385

Udgivet

2006

ISBN

978-87-7677-016-7

Originaltitel

The virgin blue

Udgave

2.udgave

 

”Den blå farve” er udmærket læsning, hvis man befinder sig i en liggestol under sydens sol. Og det er da også i den forbindelse bogen blev læst af undertegnede. Jeg var godt underholdt i nogle timer, men mere var der heller ikke i det.

Historien er ellers udmærket tænkt. Ella Turner rejser med sin mand fra Californien i USA til Frankrig, hvortil han, i sin egenskab af arkitekt, er blevet headhuntet af en tegnestue. Historien er forudsigelig: Mand gør karriere, kvinde gør ikke. Mand oplever mange ting, kvinde gør ikke. Mand arbejder altid, kvinde får en elsker. Osv., osv. osv. Det der får ”Den blå farve” til at træde lidt ud af pladderromantikkens skygge er, at Ella Turner, hvis familie oprindeligt er fra Frankrig/Schweiz – og oprindeligt hed Tournier – begynder at dykke ned i sin slægts historie. Hun finder frem til Isabelle de Moulin, kendt som “La Rousse”, og hendes frygtelige historie og skæbne. Forfatteren lader os følge begge kvinder, ved at tildele dem hver især hver andet kapitel. En model der er set ofte før, men den fungerer egentlig udmærket. Hen imod slutningen går det stærkt, og kvinderne deler kapitlerne på afsnitsplan. Formålet er nok at give indtryk af, at de to kvinders skæbne bliver mere og mere viklet ind i hinanden. En udmærket gimmick, forudsat de to kvinders skæbne så også rent faktisk blev viklet ind i hinanden – hvilket ikke er tilfældet. Forfatteren pisker derved en stemning op, men glemmer i farten at få klimaks med.

At forfatteren har gjort sin research til bunds, efterlades der ingen tvivl om. Detaljerigdommen i beskrivelser af personer og landskaber, er så overdrevne, at man som læser får akut research-forstoppelse. En klog mand sagde en gang, at det svære er ikke at vise hvad man kan (og i dette tilfælde hvad man ved), det svære er at lade være. Handlingen bremser voldsomt op ind imellem, og overgår til noget der vel nærmest er forfatterens egen rejsedagbog, for derefter at springe tilbage til handlingen.

Bogen er læst som e-bog, og endnu en gang kan jeg konstatere, at korrekturlæsning, ombrydning af tekst m.m., ikke er noget man spilder tid med til det medie. Så udover at historien bevæger sig under middel, så befinder forlagets forarbejde sig helt nede under gulvbrædderne.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter