0 kommentarer

Den anden hånd af Chris Cleave

af d. 2. april 2010
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

286

Udgivet

2011

ISBN

978-87-91746-67-3

Originaltitel

The other hand

Udgave

1.udgave

 

Lille Bi er flygtning fra Nigeria og kommer som 14-årig alene til London – hele hendes familie er udslettet og hun tilbringer de næste 2 år lukket inde på et asylcenter, mens hendes sag behandles.

Som 16-årig kommer Lille Bi ud af asylcenteret – uden andet end det tøj hun står og går i – og uden noget sted at tage hen.

Lille Bi fortæller sin historie på en smuk og enkel måde – hun har fundet vejen til at overleve rædslerne psykisk og indbyder os til at se verden med hendes – flygtningens – øjne.

”På pigens brune ben var der mange små, hvide ar. Jeg tænkte: Har du mon de ar over det hele, ligesom stjernerne og månerne på din kjole? Jeg synes at det også ville være kønt, og jeg vil med det samme bede jer om at være søde og give mig ret i at et ar aldrig er grimt. Det er det, dem der laver arrene vil have os til at mene. Men I og jeg – vi må indgå en aftale om at trodse dem. Vi må se alle ar som smukke. Okay? Det skal være vores hemmelighed. For tror mig, der dannes ingen ar på den døende. Et ar betyder. “Jeg overlevede””.

Umiddelbart før flugten til England har Lille Bi på en strand i Nigeria fundet en engelsk mands kørekort – og det har hun taget med sig – og beslutter nu at opsøge denne Andrew for at se, om han kan hjælpe hende.

Parallelt med Lille Bi’s historie fortæller Sarah – Andrews kone – om hvordan Lille Bi en dag står ved hoveddøren og beder om at tale med Andrew.

Vekselvirkningen mellem den måde de to beretter om de samme begivenheder – på to forskellige måder – smelter sammen til en flot historie, og det viser sig, at Andrew og Sarah har mødt Lille Bi på stranden i Nigeria umiddelbart før flugten – og dette møde blev skæbnesvangert for dem alle tre.

Lille Bi symboliserer alle de flygtninge, vi lukker inde på asylcentre og alle de skjulte ar og skrammer disse flygtninge har på deres sjæl og ikke mindst de håb og drømme, de har for deres fremtid.

Den symboliserer også vores berøringsangst overfor de fremmede – overfor at hjælpe et medmenneske og hvor svært det kan være at lære sig selv at kende – når det viser sig at man er så fej, at man ikke kan leve med det.

En forunderlig fortælling – poetisk i al sin gru.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter