0 kommentarer

Delikatesse af David Foenkinos

af d. 28. december 2012
Info
 
Sideantal

336

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92845-19-1

Originaltitel

La délicatesse

 

‘Delikatesse’ er på sin vis en bog, der indeholder aspekter, der trækker i mange forskellige retninger – også i forhold til en samlet bedømmelse.

For det første kan bogen indholdsmæssigt, men også på sin vis teknisk ses som værende i to dele.

Hovedpersonen Natalie, har således næsten to personligheder. Én før manden, François, død, og en ganske anden efter.

Men også stilmæssigt er de to dele meget forskellige. Starten af ‘Delikatesse’ minder utroligt meget og en Danielle Steel roman. Lighedstrækkene med triviallitteratur er overvældende, og jeg var overbevidst om, at bogen på ingen måde var værd at læse færdig.

Men så dør François, og med ham triviallitteraturen. Der kommer nye dybder i Natalies personlighed, og hendes trang til og behov for noget, som omgivelserne ikke nødvendigvis kan give hende bliver tydeligere og tydeligere.

“Der er aldrig nogen, der hører efter, når folk siger, at de vil være alene. Trangen til at være alene må nødvendigvis være en usund drift. Natalie kunne aldring så meget forsøge at berolige alle, de fortsatte alligevel med at ville komme på besøg.”

Først tre år efter François’ død vågner Natalie helt op til dåd og mærker igen, at hun har brug for kontakten med andre mennesker – og kærligheden. Den nye spirende kærlighed til Markus er dog på ingen måde så ensidigt skildret som den tidligere. Og det er bogen redning.

For hvor første del var ensidig og unuanceret kommer der nu ganske andre boller på suppen. Natalie befinder sig ofte i et eller andet dilemma, ude af stand til at tolke endog sine egne sindsstemninger. De to mænd i hendes liv, Markus den klodsede, og chefen, der ikke synes om at blive slået i opløbet af en ussel svensker, trækker hende i hver sin retning, og Natalie ønsker snart det ene og snart noget ganske andet.
Den før så kedelige og lalleglade kone må ganske simpelt lære at lytte til sine egne følelser, også de mere komplekse.

Jeg kan efter endt læsning godt se pointen i at lade Natalies karakter komme sprogligt til udtryk. Det eneste problem er, at det gjorde det lidet tiltalende at æde sig vej gennem bogens første del – i hvert fald for undertegnede. Derfor kan det samlet set ikke blive til mere end tre stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter