0 kommentarer

De smukke og fortabte af F. Scott Fitzgerald

af d. 2. juni 2009
Info
 
Sideantal

429

Udgivet

2007

ISBN

978-87-92095-04-6

Originaltitel

The Beautiful and Damned

 

At bruge flere penge end man tjener, er ikke et nyt fænomen afledt af skattestop og finanskriser. I “De smukke og fortabte” serveres de litterære forgængere for nutidens shopaholics: Anthony Patch og Gloria Gilbert.
De to hovedpersoner i Fitzgeralds roman fra 1922 lever det glade liv i New York i tiden omkring 1. Verdenskrig. Dagene går med frokoster og middage på Ritz og aftenselskaber med andre unge og rige. Anthony er arving til sin stenrige bedstefar, som efterhånden er oppe i årene, og både Anthony og Gloria forventer, at han snart dør. Hele deres ubekymrede liv er derfor forankret omkring bedstefarens død, som vil kunne finansiere deres tilbagelænede tilværelse resten af livet.
Anthony prøver at skrive lidt, men ingen af dem formår at varetage eller overhovedet ønske et arbejde, og da en katastrofal begivenhed indtræffer, som frarøver dem de gyldne fremtidsudsigter, melder virkeligheden sig med stadig større kraft igennem bogens sidste halvdel.
Ingen af de to har imidlertid overskuddet eller evnerne til at få styr på deres liv – selv i krisetiderne – og deres økonomiske og sociale deroute skildres med barskhed og uden omsvøb. Slutningen overrasker, så den skal ikke røbes her.
F. Scott Fitzgerald er mest kendt for klassikeren “Den store Gatsby”, og som med den, er “De smukke og fortabte” fortalt i et utroligt godt og velformuleret sprog med sans for detaljerne. En fornøjelse at læse, ikke mindst fordi Anthonys og Glorias manglende evne til at tage ansvar for dem selv både dengang og nu er superaktuelt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter