0 kommentarer

Det flammende bogstav af Nathaniel Hawthorne

af d. 16. november 2004
Info
 
Sideantal

199

Udgivet

1996

ISBN

87-595-0569-9

Originaltitel

The scarlet letter

 

Det flammende bogstav er USAs første store litterære værk. Bogen er et fremragende eksempel på amerikansk symbolisme som man kender fra bl.a. Herman Melville, en stor beundrer og god ven af Hawthorne.

Romanen foregår i slutningen af 1600-tallet. De strengt religiøse puritanere har etableret sig i Boston. Handlingen centrerer sig om Hester Prynne, som i åbningskapitlerne føres ud af et fængsel med et barn i favnen. Hun føres op på et skafot, hvor hun afhøres af koloniens ledere. De vil have hende til at afsløre faderen (Hester er gift, men hendes mand er endnu ikke ankommet til kolonien). Hun nægter og tvinges til at bære et rødt A (for adulteress)som tegn på hendes synd. I løbet af fortællingen afsløres det hvem faderen er, og spændingen fortættes yderligere da Hesters mand ankommer og begynder en diabolsk jagt på hendes medsynder.

Fortællingen er fantastisk rig. Den svulmer med temaer og genial symbolik. Det er ikke blot en undersøgelse af en ufortalt synds indflydelse på et individs indre, og den isolation dette medfører; men også en jagt på en mørk amerikansk historie spækket med religiøs intolerance og hykleri.

Romanen er bygget op omkring situationer, billeder og symboler som leder til værkets underliggende temaer. Men Hawthorne giver denne symbolik et twist; symbolerne er ustabile og giver modstridende mening hver gang de bliver fortolket. Fortælleren bryder ofte ind og kommenterer disse symboler, men endegyldig fortolkning lægges i læserens hænder.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter