0 kommentarer

Da bunden faldt ud af himlen af Jenny Wingfield

af d. 10. november 2011
Info
 
Genre
Omslag
Sideantal

317

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-077-2

Originaltitel

The homecoming of Samuel lake

Udgave

1.udgave

 

Dette er en bog til dig, der godt kan lide bøger med humor og en tydelig opdeling mellem de gode og dem der ikke er det. Og så skal du kunne klare en fortælling om kærlighed, der ikke kan beskytte os mod alt, men som når alt kommer til alt kan holde os pænt lykkelige og give os kræfter til at komme på fode igen, når livet ramler. Er det i orden med dig, så kast dig da for søren ud i “Da bunden faldt ud af himlen” lige så hurtigt du kan få dine fingre i et eksemplar. Det er rigtig, rigtig kærligt og frygteligt og muntert og godt.

Det er sommeren 1956 da vi møder familierne Lake og Moses. Bogens titel har jo allerede røbet at der vil ske ting, der ikke er af det gode, men i starten ser det hele alligevel tilforladeligt ud. Familien Lake består af den karismatiske præst Samuel, hans elskede, selvstændige kone Willadee og deres tre børn, Noble, Bienville og Swan.
I årets løb har Samuel inviteret for mange fattige (bumser) ind i sin fold til frelse og samfundets gode borgere trænger til en præst der fokuserer lidt mere på dem, der allerede er frelst og lidt mindre på de andre. Så Samuel får ingen kirke det år, og pludselig står familien uden hjem og indtægt. Det årlige familietræf hos Willadees familie, Moses-familien, ender tragisk og da Samuels lille familie ikke længere har et sted at bo, bliver de i Willadees barndomshjem.

Vi følger de tre børns sommerlege, deres konflikter indbyrdes og med resten af verdenen. De lærer deres mormor at kende, og Onkel Toy, som vist nok engang har dræbt en mand, der havde noget kørende med Onkel Toys kone, mens Toy var i krig.
Samuel og Willadee skal vende sig til at Samuel ikke længere er præst – eller er man præst selvom man ikke har en kirke?
Swan er elleve og den yngste af børnene. Hun møder tilfældigt otteårige Blade, som lever i et helvedeshus med en ondskabsfuld og ekstremt voldelig far, der banker Blade og Blades mor. Alle de dyr han kan mishandle, får også en tur. Blade suges mod Swan og hendes families eksotiske, grundlæggende kærlighed til hinanden og livet.
Forholdet mellem de to uskyldige børn får fatale konsekvenser.

Man bliver ikke udfordret litterært af “Da bunden faldt ud af himlen”. Det er lige ud af landevejen, og man er berørt på hele turen. Forfatteren er manuskriptforfatter og det kan mærkes. Man ser miljøet for sig med en forunderlig klarhed. Personerne er elskelige eller frygtelige. Det er sjovt at erkende at man faktisk har nogle yndlingstyper i fortællinger. Jeg bliver åbenbart blød som smør når den lidt barske bedstemor forvandler sig til løvemor og bidsk forsvarer sin familie. Eller når den tillukkede Onkel Toy ikke kan modstå børnene og via dem genfinder troen på kærligheden.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter