0 kommentarer

Chronic City af Jonathan Lethem

af d. 30. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

425

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-821-2

Originaltitel

Chronic city (amerikansk)

 

Efter at have læst ”The Fortress of Solitude” og ”Motherless Brooklyn” havde jeg store forventninger til ”Chronic City” og de blev ikke skuffede.

Bogens fortæller Chase Insteadman møder den meget specielle type Pinkus Tooth, gammel rockanmelder.
Pinkus mener verden er iscenesat af skjulte kræfter. At den store tiger, ørnene i reden ved en blok på Manhattan, den generende tåge, snestorme om sommeren, den gennemtrængende lugt af chokolade over byen og de mytiske vaseagtige beholdere der dukker op på nettet, er iscenesættelser. Noget der først gradvist går op for Chase, der har sin kæreste i kredsløb, spærret inde i en rumkapsel samtidig med at han har et forhold til den eksotiske Oona. Bogen er centreret om Chase’s langsomme erkendelsesproces, centreret omkring Perkus Tooth, der langsomt går i hundene – også rent bogstavelig havner på et hjem for hjemløse hunde.

Bogen er fyldt med sidetemaer. Vigtigst er overvejelserne om verdens virkelighedsgrad. Hvad er virtuelt og hvad er virkelighed? En snedig site på internettet overbeviser Pinkus og Chase med flere om at de strålende og mystiske Chaldroner virkeligt eksisterer. De bydes op på auktioner osv. Går så vidt som til at planlægge at stjæle en af dem men i virkeligheden, er de blot virtuelle. Hovedmyten, tigeren på Manhattan, er fint balanceret, så læseren skiftevis tror på den og benægter dens eksistens – indtil Chase en dag møder den i umiskendelig levende live.

Den virtuelle verden er ikke den eneste ud-af-verden oplevelse. Der ryges rigeligt med pot, som bliver navngivet efter overskrifter i aviserne. I virkeligheden er Chase “totally permeable”. Påvirkelig fra alle sider. I virkeligheden er nogle ting blot virtuelle! Chaldronen er f.eks. et hologram. “He lived as much in a construction as Chase Insteadman” siges det om Perkus, der på en måde konkurrerer med Chase om sandheden om verden. Chase kan ikke løse tilværelsens gåde – den er – naturligvis både og.
Har borgmesteren ret når han siger at den der ikke lar sig narre, tager fejl?? Og hovedspørgsmålet; hvem er det i virkeligheden der står bag iscenesættelsen af vores verden – og kan han/det/de bare trække stikket hvis vores helt egen virkelighed bliver for meget??

Det ligger i kortene at aviserne kører tildelte profiler i iscenesatte roller. Det er virkelig en bog om eksistens. Hvad eksisterer, for dig og for andre? Chase bliver ikke totalt oplyst. Han så jo den tiger en nat!
En snedig opbygget roman om hvad der måske er sandt. Om din og min virkelighed.

Der er fin humor og sjove episoder. Perkus der lever med den kæmpestore hund. Borgmesterens fine selskab. Atmosfæren på skadestuen hvor Perkus bliver indlagt. Chase´s forsøg på at skaffe Perkus en kæreste. Der er Manhattan i sne og i tåge, the grid, subway´en. Det genkendelige byrum fra andre af Lethems bøger, men måske mere tidkrævende med de mange niveauer af virkelighed, der skærer ind i hinanden.

Slutter i øvrigt ret traditionelt med at fortælle hvad bogens personer har gang i i sidste kapitel. Men det er helt ok.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter