0 kommentarer

Bury Your Dead af Louise Penny

af d. 13. juni 2019
Info
 
Sideantal

371

Udgivet

2010

ISBN

978-0-312-62690-7

Originaltitel

Bury Your Dead

 

Hvis du engang skal til Quebec’s gamle by, anbefaler jeg denne bog som tur guide. Jeg kendte ikke meget til Canada’s historie men i denne bog er der mange historiske fortællinger, men også nutidige opklaringer.

For 400 år siden grundlagde Samuel de Champlain Quebec, men man ved ikke meget om ham, heller ikke hvor han er begravet. Augustin Renaud er amatør arkæolog som er besat af at finde Champlain’s grav, han gravede huller i hele den gamle by; myndighederne hader ham, men almindelige folk synes han er en skør men elskelig person. Han blev dræbt i kælderen af det engelske bibliotek. Det engelske samfund i Quebec er i de sidste årtier blevet decimeret, de unge flygter til engelsk talende områder mens franske separatisterne arbejder på at blive selvstændige, hvordan vil de nu bruge Renaud’s mord? Armand blev inviteret til at hjælpe med efterforskningen. Er Champlain begravet i biblioteket’s kælder?

Chefdetektiv Armand Gamache er på sygeorlov efter at være blevet skudt og næsten døde. To politibetjente blev overfaldt, en dræbt, en kidnappet, Paul Morin. Kidnapperne satte en bombe til Morin som ville gå af om 24 timer, eller hvis samtalen mellem Armand holdt op.  Armand’s chef, Sylvain Francoeur, ledte efterforskningen og ville ikke acceptere Armand’s teori om at det hele er for at distrahere politiet fra noget mere farligt. Efter et stort skænderi sendte Francoeur dog en patrulje til det som Armand’s team fandt, og afværgede derved at en vigtig dam blev sprængt i luften. Armand og hans team, Jean-Guy Beauvoir og Isabelle Lacosta, ankom i sidste øjeblik til det pakhus hvor Morin blev holdt, men fandt en gruppe af hjemme groede terrorister; det blev til skududveksling, tre politimænd blev dræbt inklusiv Morin, både Armand og Jean-Guy blev hårdt sårede, døde næsten. Så de er begge på sygeorlov for at komme ovenpå fysisk og især psykisk.

Armand er taget til sin tidligere chef, Emile, i Quebec. Armand har læst historie med special i Quebec’s historie og prøver at finde vidnesbyrd i det engelske bibliotek, hvorfor den fransk hær tabte en kamp imod den engelske for 250 år tiden.

Jean-Guy keder sig hjemme; hver dag får Armand brev fra landsbyen ” De Tre Grantræer” om den sidste sag (The Brutal Telling) med spørgsmållet ‘hvorfor blev hermitten flyttet’? Til sidst blev Armand overbevist om at det er værd at kigge på sagen igen og bad Jean-Guy uofficielt at undersøge det med nye øjne. Det viser sig at de tog fejl, morderen var en anden.

Både Armand og Jean-Guy har post-traumtisk stress syndrom. Til sidst offentliggjorde en eller anden videoen fra skududvekslingen hvor man ser hvordan både Jean-Guy og Armand blev skudt og lå døende på gulvet; det gør det umuligt at glemme hvad der skete. Hvem offentligjorde den og hvorfor?

Jeg var fuldstændig tabt for omverden med denne bog, historierne er så spændende, virkelige, logiske og medrivende; den må ikke ende.

Vandt 2010 Agatha Award, 2011 Antony Award, 2011 Macavity Award, 2011 Arthur Ellis Award, 2011 Nero Award.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter