0 kommentarer

Brudeskibet af Jojo Moyes

af d. 2. juli 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

356

Udgivet

2006

ISBN

87-7714-762-6

Originaltitel

The Ship of Brides

 

“Jeg havde ikke ventet at se det igen. Ikke et sted som her. Jeg havde for længst begravet det, ikke kun fysisk, men hele dets betydning for mig, i en mental skuffe allernederst. Alt hvad det havde tvunget mig til at gå igennem. For det var først da der var gået en tid – lang tid – at jeg forstod hvad det havde gjort ved mig. At det på utallige måder på en gang havde været det bedste og det værste der var hændt mig.”

Selve fortællingen om rejsen med brudeskibet er sat ind i en nutidig ramme. Starten giver associationer til James Camerons Titanic, selvom HMS Victoria godt nok ikke sank. Da en ældre kvinde meget uventet genser et gammelt skib hos en skibsophugger et sted i Indien, overvældes hun med ét af følelser.

I 1946 drager HMS Victoria af sted med over 650 australske krigsbrude ombord. Disse kvinder har under krigen giftet sig med britiske soldater, som de nu igen skal forenes med. Kaptajn Highfield er ikke stolt ved situationen, forståeligt nok da den lange rejse varer ikke mindre end seks uger, og han forudser problemer undervejs med de mange kvinder sammen med intet mindre end totusind mænd.

I bogen følger man fire forskellige piger, den højgravide drengepige Margaret, som man ikke kan lade være med at synes om samt den forfinede og skarptungede Avice, der får et chok da hun opdager hun skal rejse med et hangarskib og endnu værre bo i en lille kahyt med tre andre piger. Derudover er der den yngste pige Jean, som er en rapkæftet vildbasse der bringer sig selv i nogle ret uheldige situationer, og sidst men ikke mindst, er der den hemmelighedsfulde og ret tillukkede sygeplejerske Frances.

Forfatteren Jojo Moyes fortæller i bogens indledning, at hendes fortælling er inspireret af hendes mormors oplevelser, da hun var en af de mange modige kvinder, der forlod alt det hun kendte for at finde lykken et andet og ukendt sted. “Brudeskibet” bygger altså på historiske begivenheder, men forfatteren gør klart at personerne er opdigtede.

Gribende og rørende fortælling om menneskeskæbner. Det er spændende at følge de fire pigers personlige udvikling fra de tager af sted til de når frem, og man opnår en større forståelse for, hvor meget der står på spil for dem. Der er ikke noget større højdepunkt i handlingen, men derimod små episoder ombord på skibet. Noget der måske ikke historisk set er noget revolutionerende, men for de personer der var involveret, ændrede det deres liv. Eksempelvis de kvinder der undervejs fik besked om, at de ikke skulle komme men rejse tilbage.

Alt i alt en god bog som jeg kun kan anbefale.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter