0 kommentarer

Brevet til Osama af Chris Cleave

af d. 30. juni 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

237

Udgivet

2005

ISBN

87-11-29108-7

Originaltitel

Incendiary

Udgave

1.udgave

 

11 selvmordsbombere sprænger deres bomber på et stadion i London. Hundrevis af fodboldfans omkommer i et inferno af ild. Blandt de omkomne er en far og hans fire år gamle søn. Mandens hustru og drengens mor, ser kampen hjemme i lejlgheden, mens hun er utro med en mand hun tilfældigvis har mødt – det er sådan en svaghed hun har. I stuen vises fodboldkampen som hendes mand og søn er til. Hun ser da bomberne eksploderer og forvandler stadion til kaos.

Senere skriver hun “Brevet til Osama”.

Brevet indeholder beretningen om hendes liv det første år efter bombningen, og er skrevet til Osama Bin Laden personligt.

Brevskriveren er en ganske almindelig kvinde fra Londons arbejderkvarterer. Indimellem staver hun lidt alternativt, og kommaer er konsekvent udeladt. Alligevel er det let at læse, og let at få mening i. Lidt af en opgave for Jette Røssell der har oversat “Brevet til Osama”, men en opgave hun har løst med bravour.

Brevet er, trods de tragiske omstændigheder, morsomt og lige ud ad landevejen, uden at det på noget tidspunkt bliver plat og ligegyldigt. Faktisk så er det vanvittigt godt skrevet, og det er længe siden jeg har læst noget så velskrevet og vedkommende. I løbet af det år brevet omhandler, synker både brevskriveren og det samfund der omgiver hende, længere og længere ned i vanvidet – og det virker hverken påtaget eller overdrevet. Det kan bare ikke være anderledes.

“Brevet til Osama” indeholder så mange perler, at det egentlig kun vil være retfærdigt at give citater, hvis jeg citerede hele bogen. Du må dog nøjes med et par tilfældigt udvalgte, og så ellers selv få fat i bogen (der desværre er udsolgt fra forlaget, men kan skaffes på biblioteket).

“Jeg ville ønske jeg ku stille hele verden i alfabetisk orden Osama så ville der være GRÆSSTÆPPER og HAVE og JUNGLER mellem min dreng og dig.”

“Min mand mente altid at en pub burde være travl og larmende. Du mener sikkert at en pub ska brandbombes og forvandles til en moske Osama men det er så forskellen på dig og min mand. Jeg vil vædde på han ku ha drukket dig under bordet.”

“Det regnede uafbrudt i 6 dage. London var en by på skylleprogram der var vand overalt. Central Line var oversvømmet og Bethnal Green Road var en brun strøm ligesom Themsen og duerne sad sure og våde i døråbningerne de gad ikke engang flyve væk når man gik hen til dem. Det var sommer Osama mere er der ikke at sige om det.”

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter