0 kommentarer

Boo’ya Moon – Liseys historie af Stephen King

af d. 29. juni 2007
Info
 
Sideantal

553

Udgivet

2007

ISBN

978-87-11-29277-8

Originaltitel

Lisey's Story

 

“Boo’Ya Moon – Liseys historie” er ikke en af Stephen Kings bedste bøger. Den er langt mindre skarp end sædvanlig, og den er mildest talt lang tid om at komme i gang. Der bygges op og op og op i så lang tid, at jeg til sidst var tæt på at miste interessen for, hvad der var på vej. Det er en rimelig uheldig stemning at være i for en læser, der sidder med en 553 sider lang bog i hånden.

Lisey er enke efter den store forfatter Scott Landon. To år efter hans død er hun endelig klar til at rydde op i hans ting, men i oprydningen vælter minderne om det 25 år lange ægteskab frem. King er god til at beskrive kærlighed og afhængighed mellem mennesker. Man kan da også mærke på Liseys smerte, at der har været stor kærlighed mellem hende og Scott. Men der er problemer ved sproget, som fastholder den irritation, jeg har opbygget i starten på grund af bogens langsommelige begyndelse. Ægteparret har i deres lange samliv opfundet og delt forskellige ord blandt andet ’smucking’. Det kræver ikke en lang uddannelse at gætte, hvad det skal erstatte. Lisey bruger det konstant i sine tanker, og selvfølgelig gør hun det, hvis det var et fast ord i deres fælles vokabularium, men det gør, at den over 50 år gamle Lisey virker mindre, well, moden. Ved at bruge deres gamle fællesord, holder hun selvfølgelig fast i sit gamle ægteskab, men det gør hende samtidig til et sidekick i hendes egen historie, hvor hun i stedet burde finde på sine egne ord.

Lisey har fire søstre, og det rigtig gode ved bogen er beskrivelserne af deres indbyrdes forhold. Det kunne man godt have brugt langt mere af. De små (og store) indbyrdes kampe mellem søstrene er troværdige på en sjov og let bidsk facon.

Endelig dukker et overnaturlige element op i bogen i form af en parallel verden, som Scott Landon kunne besøge. En både smukt og meget farlig verden, som Lisey i sidste ende bliver nødt til at forholde sig til, hvis hun skal sige endeligt farvel til sin mand. Nogle af elementerne er godt fundet på, men der er også ting, der ikke rigtig virker, eller som det er direkte irriterende, at man ikke får lov at ’se’.

Alt i alt kan man godt læse ”Boy’Ya Moon – Liseys historie”, fordi der næsten altid er noget godt i Stephen Kings bøger. Men har man ikke læst særlig meget af King, bør man kaste sig ud i nogle af de andre. Se hvilke af Kings bøger anmelderne ellers anbefaler på Bogrummet.dk.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter