0 kommentarer

Blitz af Agnete Friis

af d. 6. april 2015
Info
 
Sideantal

336

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7159-067-8

 

5 stjerner – 5 stjerner – 5 stjerner. Hvilken fantastisk bog!

Dette er Agnete Friis første egen voksenroman. Hun har tidligere skrevet ungdomsromaner og i fællesskab med Lene Kaaberbøl har hun skrevet en krimiserie.

”Blitz” er en fremragende roman, der går ind i læseren med store tunge træsko på.
Socialrealistiske romaner er man ikke forvænt med i disse år, hvor underholdningsromanerne står for en stor del af bogmarkedet.

Vi kommer helt ind under huden på 28-årige Ella, og hendes 11-årige søn Axel et pænt stykke nede på bunden af det danske samfund, der hvor man kigger væk, hvis man kommer forbi.

Ella er psykisk syg og har siden sin barndom gået fra den ene plejefamilie til den anden. Hun drikker for at dulme smerterne og de krampeanfald, hun får – og hendes sagsbehandler i Hvidovre er bekymret for, om hun kan tage vare på Axel og lufter tanken om, at Axel måske ikke kun skal fortsætte i sin aflastningsfamilie, men skal fjernes fra hjemmet.

Axel er alt, hvad Ella har, og hun kan ikke bære at leve uden ham, så de flygter til Klitmøller, hvor hun er vokset op. Her flytter de ind i farmoderens gamle forfaldne og utætte sommerhus uden planer for, hvad der ellers skal ske.

Det varer da også et stykke tid, inden Klitmøller kommune “får øje” på dem, og de lokale beboere er ret nysgerrige efter at se giraffen = Ella, der blev sendt på børnehjem, da hendes far skød hendes mor.

Ella har glemt det meste fra sin barndom – men langsomt vender minderne tilbage, hun møder gamle skolekammerater, Vesterhavets susen får hende til at mindes sommerdage på stranden, og hun kommer også i tanke om glade dage, hvor hende og hendes far fangede fisk fra molen.

Langsomt, langsomt afdækkes det for os, hvad, der ligger bag Ellas liv og hendes psykiske uligevægt.

Flere steder udfordrer Agnete Friis vores behandlingssystem og sætter stille spørgsmålstegn ved, om vi er grundige nok, når vi fjerner børn fra hjemmet. Hvordan ville Ellas liv have formet sig, hvis farmoderen havde fået forældremyndigheden over hende? Hvorfor slog Ellas far Ella og hendes mor? Slog faderen virkelig moderen ihjel? Er det lille lokalsamfunds opfattelse af sagen sand? Hvorfor har Ella fortrængt sine barneår?

En fantastisk smuk og vedkommende fortælling om et såret barn, der bliver en bitter og sølle voksen. Og en nøgtern fortælling om, hvordan Axel passer på sin syge mor – og lever et barneliv i snart den ene kommune, snart den anden. Altid på farten væk fra sagsbehandlere, der kommer lidt for tæt på.

Heldigvis åbnes der op for en forsoning og en happy ending – nok ulig, hvordan det oftest er ude i den “rigtige verden”, hvor de sølle eksistenser ikke kommer op til overfladen.

Store klapsalver til Agnete Friis!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter