0 kommentarer

Biernes hemmelige liv af Sue Monk Kidd

af d. 5. marts 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

374

Udgivet

2004

ISBN

87-7604-027-5

Originaltitel

The Secret Life of Bees

 

“Biernes hemmelige liv” er en gave til såvel små kvinder som voksne damer. Ud gennem siderne siver kvindernes styrke og historier og hvisker indtrængende om et urgammelt fællesskab, som man bare vil ud, genfinde og begrave sig i.

“Biernes hemmelige liv” er en enkel, vidunderlig og livsbekræftende fortælling om en ung piges søgen efter mening. Tonen er umiskendelig sydstats. Det er noget med varm, blomstertung luft, kakerlakker, pick-up’er og vrede, hvide mænd med håret væk fra panden, ærmeløse undertrøjer under de kortærmede, hvide skjorter og baseballbats foran købmanden. Sue Monk Kidd har på en unik sansende facon både krogen i racehad og –diskrimination. Ingen lades i tvivl om alvoren, men den får aldrig lov at brede sig til fortvivlelse. Livskraft, mod og kærlighed sitrer som luft over de små, overophedede sydstatsbyer, og det er en fryd at lade sig glide igennem det.

Lily Owens er 14 år gammel og moderløs. Hun er vokset op på en ferskenplantage sammen med T-Ray, som egentlig er hendes far, men ikke rigtig fylder ordet ud, og med familiens sorte hushjælp og reservemor, Rosaleen. Året er 1964, stedet er Sylvan, South Carolina. Vi kommer ind i en tid, hvor Præsident Johnson underskriver den borgerrettighedslov, der skal sikre Amerikas sorte befolkning samme rettigheder som de hvide har. Lily bliver uvenner med sin far, og Rosaleen får en samling hvide mænd på nakken, da hun er på vej ind for at blive registreret som vælger, og sammen flygter de til en anden by og flytter ind hos tre sorte biavlende søstre. Her hos den fantastiske sorte honningtrio finder Lily ro længe nok til, at hun kan finde ud af hvem hun er og tage tingene op med den for længst tabte mor.

Sproget i “Biernes hemmelige liv” er meget enkelt og ligetil. Det er som om historien har fået til opgave at bære bogen selv, og det gør den uden tøven. Kvinder og piger i alle aldre bør unde sig selv denne rørende og kraftfulde fortælling om kvindeliv, -saft og -kraft. Og de bør unde sig mødet med Lily.

Fans af John Irvings “Verden ifølge Garp” (1978) og Pat Conroys “Savannah” (1986) kan slet ikke undgå “Biernes hemmelige liv”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter