0 kommentarer

Cash af Jens Lapidus

af d. 9. juli 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

487

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7053-138-2

Originaltitel

Snappa Cash

 

“Cash” er historier fra den Stockholmske underverden. 487 siders indføring i kriminel tankegang og megagod underholdning om hvordan underverdenen breder sig langt op i de højere samfundslag. Politiet kæmper en ulige kamp i(mod) samfundet, hvor alle samfundsklasser lader sig forføre til ulovligheder, hvis nogen vifter dem om næsen med lidt håndører – eller rettere og smartere – cash.

Vi følger tre mandlige hovedpersoner. JW er en ung fyr, som er opvokset hos en ganske almindelig familie, men som ikke mener, at det nødvendigvis er miljøet, han skal blive i. Han har kørt sig selv i stilling blandt de virkeligt rige unge i Stockholm, hvor han nærmest lever undercover, idet alle tror, han er en af dem: En af de rige og smukke, som fester igennem på bane efter bane kokain. JW financierer sit snyde-liv ved at sælge kokain til “vennerne”.

Jorge er af chilensk afstamning, opvokset i en betonghetto og lærte at slås samtidig med han lærte at gå. Sådan var det bare, der hvor Jorge var barn. Vi lærer ham at kende, da han ryger ind for salg af narkotika. Han stikker af fra fængslet og prøver at skaffe sig en levevej ved at presse penge af sine tidligere arbejdsgivere: Den serbiske mafia i Stockholm. Det kan vi godt afsløre, er noget man bør tænke grundigt over, inden man giver sig i kast med. Måske får man ellers besøg af hovedperson nummer tre:

Mrado er født i Jugoslavien, men opvokset i Sverige. Han kæmpede i Balkankrigen på Serbiens side under den berygtede Arkan. Sammen med flere andre krigsbrødre styrer han nu en del af det kriminelle miljø i Stockholm. Mrado står for inkasso i den serbiske mafia. Derudover gør de i kokain og bordeldrift. En del af Mrado er ren psykopat, der er helt døv over for den smerte han påfører sine ofre. Men Mrado er også en far, der elsker sin datter højt og som desperat prøver at få et kriminelt liv til at hænge sammen med at være en god far.

De tre befinder sig inden for samme område af det kriminelle miljø. De er alle indenfor coke-branchen. De har masser af penge uden at stå på en eneste lønseddel. Samtidig eskalerer volden for alle tre.

“Cash” er første bind i en planlagt trilogi. Jens Lapidus må hellere holde, hvad han lover og skrive de næste to bøger – helst i en fart. Der er nogle tråde, nogle dusører, nogle interne opgør, som vi ikke kan vente med at høre mere om.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter