0 kommentarer

Beslutningen af Britta Böhler

af d. 2. april 2016
Info
 
Sideantal

177

Udgivet

2015

ISBN

9788740602678

Originaltitel

De Beslissing

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

De fleste læsere ved hvem Thomas Mann (1875-1955) er: forfatter og nobelprismodtager – om ikke andet så kender de ham som forfatteren der skrev “Døden i Venedig” (Bogen blev filmatiseret i 1971).

Men hvor mange kender til hans liv og især den del af livet der bød ham at bryde med sin fortid i det nazistiske Tyskland? “Beslutningen” af Britta Böhler beskriver på en meget følelsesladet måde tre dage i 1936, hvor Thomas Mann vakler mellem at offentliggøre et åbent brev imod Hitler og det regime, der to et halvt år forinden har drevet ham og hans familie til Schweiz og beslaglagt store dele af familiens formue. Thomas Mann står i et dilemma, skal han lægge afstand til et brutalt regime og beholde sin værdighed, eller skal han tie og  have muligheden for at vende tilbage til Tyskland og stadig få sine bøger offentliggjort i hjemlandet? Han kan ikke længere blive ved at isolere sig og fornægte den virkelighed der omgiver ham.

Samtidig presser især børnene, der jævnligt ringer og er bekymrede for udviklingen, på for at få ham til at tage stilling. Datteren Erika, som fulgte udviklingen i München, er ikke i tvivl og det er vennerne heller ikke. Thomas Mann må melde ud, han må tage afstand også selvom prisen bliver brændte bøger i Tyskland, alternativet er, at ellers vil hun ikke længere være hans datter. Dette bliver sandsynligvis det udslag der gør, at Mann endelig siger fra.

Det er en smuk og rørende bog som Britta Böhler debuterer med, man fornemmer de følelser der har præget Thomas Mann i de dage. I det daglige er Britta Böhler forsvarsadvokat i Holland, samt professor ved Amsterdams universitet. Hun er politisk engageret i De Grønne og i Greenpeace.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter