0 kommentarer

Belfagor eller Djævelen der blev gift af Niccoló Machiavelli

af d. 3. juli 2008
Info
 
Sideantal

87

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7514-194-4

Originaltitel

La favola di Belfagor Arcidiavolo o Il demonio che prese moglie

 

De, der har hørt om Niccoló Machiavelli, associerer som regel navnet med hans mest kendte værk “Fyrsten” og det kyniske indhold i den. Hvad mange ikke ved er, at Machiavelli var digter og forfatter og at han var ganske god til hvad han lavede. I årene efter han blev frataget stillingen som politik rådgiver i Firenzes topstyre, trak han sig tilbage til landet og skrev en række skrifter, som denne bog blandt andet giver indblik i.

Indblikket startes med en novelle kaldet Belfagor, som er en lille perle blandt noveller, om en djævel der bliver gift for at orientere sig om hvorvidt mændene der landede i helvede havde ret i deres klager over uskyld. De gik nemlig på, at det var deres kone der drev dem til hvad det end var de var havnet i helvede for og bureaukratiet virker også i helvede, så Pluto (djævelen) nedsætter en enmands-kommission, der på egen krop skal erfare om klagerne er berettigede. Belfagor er djævelen der uheldigt må drage til jorden i en jordisk skikkelse for at gøre sine erfaringer og det kommer der en del ud af. Du skal næsten hellere læse novellen og nyde den.

Bogen indeholder desuden 3 breve fra Machiavelli og et digt, for at vise hans alsidighed.

Jeg havde ikke forventet det store litterære talent fra Machiavelli, men her må jeg bøje mig i støvet og erkende sandheden: den bog skal indlemmes i min bogreol sammen med hans andre værker.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter