0 kommentarer

Ansøgning stiles til Dronningen – en dokumentroman af William Erwin

af d. 18. juni 2017
Info
 
Sideantal

636

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93382-90-9

 

En højtstående embedsmand fra Unionsministeriet dør en pludselig og mystisk død midt på gaden. På hans computer ligger der et manuskript der kunne være en selvbiografi og som ender med en tilsvarende mystisk død. Har forfatteren forudset sit eget mord?

“De fleste folk skal egentlig lære at læse fiktion. Måske har vi lært det forkert i skolen, man skulle altid fortolke og fortolke. Til sidst mister historien sin magi, synes jeg. Fortab dig ikke i gættelegen om ‘hvem er hvem’, men nyd historien.” (Side 141 i Ansøgning stiles til Dronningen)

Denne bog leger utrolig meget med læseren, fordi man indtil sidst i bogen aldrig kan være sikker på, hvad der er virkelighed og hvad der er fiktion. Som det ovenstående citat viser, er romanen en evig gætteleg, også selvom man prøver at lade være og vente tålmodigt til alting opklares.
Spændingsromanen placerer sig mellem fakta og fiktion, og læseren fortaber sig helt i de mange forskellige lag og rammehistorier, som der springes imellem. Den består både af klassisk prosa og af dokumenter som mails og artikler, hvilket gør den unik og giver en endnu stærkere fornemmelse af noget virkeligt.

Det er en rigtig spændende bog og jeg har aldrig læst noget lignende. Selvom den var anderledes end jeg forventede, havde den det hele: spænding, kærlighed, politik, det hverdagsagtige og det ekstraordinære. Der er mange interessante pointer om emnerne (politik, kærlighed, integration, tilhørsforhold mm.) og jeg blev desuden klar over, at jeg ligesom de fleste af romanens karakterer ikke rigtig ved noget om Luxembourg — så det burde jeg nok rette op på.

Jeg savnede personligt lidt afslutning på nogle af karaktererne og syntes også, at bogen var lidt langtrukken i midterdelen; mest fordi både begyndelsen og slutningen var knaldgode og spændende, og jeg måske havde haft behov for lidt flere skift mellem de forskellige niveauer her i midten. Der var også flere steder, hvor det var tydeligt, at korrekturlæsningen ikke var så grundig, og det trækker også lidt ned. Men ellers har det været en rigtig god oplevelse af læse bogen og især vendingerne til sidst havde en fantastisk effekt.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter