0 kommentarer

Anna (jeg) Anna af Klaus Rifbjerg

af d. 22. december 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

250

Udgivet

2000

ISBN

87-00-22761-7, 87-00-22762-5

 

“Anna (jeg) Anna” er en desperat ‘road movie’ om Anna, 35, mor til to og diplomatfrue i Karachi, Pakistan. Romanen kaster sig hovedkulds ud i Annas fortvivlede hoved, hvor tankerne basker rundt.
Anna vågner hver morgen i diplomathjemmet ved siden af sin ærbødige ægtemand, hvor lagnerne er glattet af tjenere og morgenmaden står klar. Hun tænker på at gå ud i køkkenet, tage kokkens skarpeste kniv og gå ind til sin lille datter og skære hende i stykker.
Ja. Værsgo mine ærede læsere her er jeres hovedperson; Anna, syg og med en rædselsvækkende manisk idé om at skade det menneske hun elsker højest i verden. Heldigvis får den del af Anna, der ikke ønsker at dræbe sin lille datter, fortalt sin mand om tvangstankerne, og så er det ellers på et fly hjem til de bedste læger i Danmark.

Det er barsk og udfordrende læsning at følge med i Annas hoved. Hun ser hele tiden sig selv udefra og omtaler sig selv som Anna /jeg/ Anna, en forstyrret kvinde der er flere i én. Hun er i en voldsom krise og det er marginaler der afgør om hun kommer helskindet hjem til den potentielle frelse. Den oprørske del af Anna kontakter en mand i flyveren, som under bevogtning af en politimand er ved at blive overført til et dansk fængsel. Hun hjælper den fremmede med at flygte ved en mellemlanding i Rom og sammen flygter de gennem Europa med fatale konsekvenser.

“Anna (jeg) Anna” er en rædselsvækkende, grusom og barsk roman om et menneske det har slået klik for. Klaus Rifbjerg modtog Nordisk Råds Litteraturpris for “Anna (jeg) Anna” i 1970.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter