0 kommentarer

Alcatraz Screw af George H. Gregory

af d. 14. marts 2010
Info
 
Sideantal

248

Udgivet

2002

Originaltitel

Alcatraz Screw

 

Det kan anbefales at tage en tur til San Francisco og besøge fængselsøen Alcatraz. Er man en læsehest bør turen gå forbi øens kiosk, hvor der er diverse bøger at finde. Én af disse er fængselsbetjenten George Gregorys memoirer ‘Alcatraz screw’. Screw er slang for fængselsbetjent.

Sjældent er biografier direkte spændende med interessante personer, der nærmest er karikaturer, men fangerne med hver deres særheder er stjerner på himlen, uagtet at én er børnemorder, en anden voldtægtsforbryder osv. Gregory selv er yderst handlekraftig, og med små-antiautoritære tendenser bliver han ofte indblandet, når der er problemer med fanger eller emsige chefer. Han virker først som lidt af et brushoved. Læserens skepsis bliver vakt, for er det måske bare én stor gang selvforherligende pral? Den anklage gendrives hurtigt, for det er et gennemgående træk ved Gregory at han træder til når der er problemer. Han begrunder sin direkte facon ved at give eksempler på hvad der sker, når fangerne behandles med blødsødenhed. At han har et til tider iltert temperament er ganske vist.

Gregory holder sig til sit professionelle virke og starter med at fortælle, hvordan han ankom til øen og oplevede sin første uge. Dialoger der gengives må være farvet af tiden, men det abstraherer man hurtigt fra, og de giver personerne farver på paletten, samt får historien til at leve. Biografien dækker dramatiske begivenheder: et mord på en fange, optøjer i fængslet, sultestrejker, flere optøjer, flugtforsøg, skiftende ledelsesstile med tilhørende ballade, og lukningen af fængslet. Gregory arbejdede i 15 på Alcatraz og var med indtil fængslet blev lukket i 1963. Den eneste man savner er Al Capone, der overhovedet ikke er nævnt.

Uden tvivl den bedste biografi jeg nogensinde har læst.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter