0 kommentarer

Af sporet er du kommet af Svend Åge Madsen

af d. 4. oktober 2014
Info
 
Sideantal

147

Udgivet

1984

ISBN

87-00-63054-3

 

Kære Jørgen Fegge-Hansen

Det kommer næppe som et stort chok for dig, når du nu hører, at du er hovedperson i en bog af Svend Åge Madsen. Jeg føler med dig.

Hilsen
Jens Markvardsen

Fegge er assurandør, livet er kedeligt og han plages af en voldsom hovedpine, der til hans store overraskelse mindskes, når han udsættes for livsfare. Derfor indleder han en kriminel løbebane, men det er svært at finde en passende kriminel gerning, da Fegge ikke er ude på at påføre uskyldige mennesker lidelse.

Dette er den gakkede indledning der hurtigt fører over i en karruseltur uden hverken seletøj eller nødbremse. Humoren er langt, langt, laaaaaangt ude på overdrevet. Der krydshenvises til andre kapitler, hvoraf et par stykker ikke passer ind rent numerologisk (f.eks. kommer kapitel 21 FØR kapitel 20). Madsen er som en legesyg kunstmaler – han bruger alle de uventede tricks, dem det ikke ville være muligt at slippe godt fra i en mere ‘normal’ roman.

Der fyres løs på alle det filosofiske kirkeorgels piber, man skal være meget vaks for at få bare en flig af forståelse. Her er hverken mellemregninger eller lette løsninger, Madsen er tro mod sine egne præmisser. Spørgsmålet er om det overhovedet er muligt at forstå en historie, der kører gentagne gange så hårdt af sporet, som denne gør?

Fraset den perplekse følelse man unægtelig tvinges ind i, er det svært ikke at føle sig underholdt. I forsøget på at holde styr på personer, der meget principfast kun introduceres med navn og måske at ‘han var tynd og mørkhåret’, bliver fikspunkterne personernes udtalelser, der ikke meget til hjælp for de er alle som én fanget i en voldsom fælles identitetskrise. En krise der dog er erkendt, hvorfor man under Fegges ledelse forsøger at opdigte en ny person, som skal indskrives på folkeregistret og opføres i systemets datamater. Gevinsten ved denne forbrydelse er at Fegges hovedpine forhåbentlig forsvinder. Som titlen antyder kører det af sporet.

En bifigur der virkelig kører rundt med det hele er Seven Age Madnes. Han er Svend Åge Madsens alter ego, og han protesterer imod at blive brugt som romanfigur. Samtidig er han i krise, da han som forfatter frygter at plagiere. Med tanke på dette værk, er det ikke en frygt Madsen selv behøver at kere sig om.

”Af sporet er du kommet” er hamrende kalejdoskopisk, man bliver kastet rundt i manegen, det er en ekstremt forfriskende oplevelse. Letlæst, men fanme ikke letforståelig.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter