0 kommentarer

Adrians vinger af Bo Dalum

af d. 13. september 2015
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

315

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93308-30-5

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Et moderne og modigt eventyr

“ADRIANS VINGER” er et moderne eventyr om det smukke og det onde, det logiske og det sande, om fornuft og forandring, om små-store drømme og menneskeslægtens mange ansigter.
Det er en fortælling om tid, kærlighed, om vindens rytme, horisontens hældning og alle nattens stjerner. Forfatteren er tidligere udgivet i blandt andet Hvedekorn (2012) og Metro-Litteratur (2012), men foreløbigt må “ADRIANS VINGER” regnes for at være Dalums romandebut og absolutte hovedværk.

En række fortællinger udspiller sig enkeltvis hvorefter de mødes på kryds, på tværs og på trods. Små og store skæbner sammenflettes i et svært definerbart univers hvor vi møder Adrian, Ambrosius, Hr. Wim Hvemsomhelst, Herman, Sebastian, sommerfuglen og et væld af andre figurer. Det eventyrlige er her ikke i familie med hverken Ringenes Herre eller Den grimme Ælling. Måske der nærmere er tale om en fjern, uægte fætter til Den Lille Prins? Her skal uægte forstås på allerkærligste vis, blot for at illustrere det faktum at “ADRIANS VINGER” er som intet andet. Jovist er det magisk, men Dalum tilføjer kun en bagvedliggende snæver realisme, og skriver sig dermed ikke ind i en afgjort litterær tradition. Det er yoga for fantasien, og indimellem tungebåndet. De, til tider, lange allegorifyldte sætninger vidner om en uforfalsket kærlighed til sproget. Men det betyder også at der bliver stillet høje krav til læseren hvis tålmodighed testes. Læseren venter med længsel på noget genkendeligt, og man skal særdeles langt hen i bogen førend man finder hoved og hale i det hele. Dalums arbejde som filminstruktør vises netop ved bogens evne for at skabe suspense. Det er en temmelig kompleks og kringlet komposition af fantastiske elementer som mødes i et virvar af betragtninger over livet.

Det er tydeligt at forfatteren har haft fokus på selve tekstens æstetiske udtryk, og værket er smukt akkompagneret af typografiske finurligheder og små illustrationer. Det ville have klædt fortællingen med endnu mere billedstof når det nu fungerer så godt.

“ADRIANS VINGER” er både barnlig og umådelig voksen. Det er ganske simpelt og dog ret kompliceret og kan derfor få svært ved at finde sin genre og derigennem sin kernelæser. Som forfatteren selv udtrykker sig ved udgivelsesreceptionen ”Er der overhovedet nogen som gider læse det her?”. Det håber jeg der er, for “ADRIANS VINGER” er en umådelig smuk historie om himmel og jord samt alt det midtimellem.

Mine fire stjerner gives for mod, originalitet, æstetisk flair og akkuratesse. Den femte stjerne mangler fordi Nobody’s Perfect. Dalum slår et slag for det eventyrlige og det synes jeg er et modigt træk, og måske ganske nødvendigt i en verden der så åbenlyst savner lidt magi disse dage.

17. og 18. oktober 2015 kan man møde forfatteren på  Herlufsholm Fantasy Bogmesse

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter