0 kommentarer

Adel forpligter af Dorothy L. Sayers & Jill Paton Walsh

af d. 4. marts 2006
Info
 
Sideantal

337

Udgivet

1999

ISBN

87-595-0993-7

Originaltitel

Thrones, Dominations

 

“Adel forpligter” er blevet til ved at J. P. Walsh har skrevet slutningen på et ufærdigt manuskript, som dukkede op 40 år efter Sayers’ død. Det er lykkedes at skabe en helstøbt roman, hvor man som læser ikke på nogen måde mærker noget skift i stil eller fokus.

Plottet om den smukke, unge Rosamund Harwell, der findes kvalt i sit hus på landet, er for så vidt ikke specielt originalt, men det er derimod alle intrigerne og snakken i den London’ske overklasse, hvor Lord Peter Wimsey og hustruen Harriet Vane færdes.

Derfor bliver det billedet af London i 1930’erne, der er romanens egentlige force. Det bliver da også tydeligt, når man skal læse til s. 128, før der sker noget kriminelt, men det gør ingenting, når alle samtaler mellem de nygifte hovedpersoner og deres møder med en lang række bipersoner af større eller mindre betydning for sagen skildres så fornemt og nuanceret som det er tilfældet i denne bog.

Der er noget herligt “stiff upper lip” og behersket britisk over hele historien, men forfatterne er ikke bange for at indsætte en fransk maler, som får velrettede hug til den britiske kølighed ud mellem sidebenene.

Et eller to små digte indleder hvert kapitel og giver et lille hint om indholdet, men uden på noget tidspunkt at afdække for meget. Romanen er ganske enkelt en stor og meget positiv overraskelse. Jeg ser til min store glæde, at der er mindst ti Peter Wimsey bøger at gå i kast med. God fornøjelse!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter