0 kommentarer

A Trick of the Light af Penny Louise

af d. 19. juni 2019
Info
 
Sideantal

339

Udgivet

2011

ISBN

978-1-250-00734-6

Originaltitel

A Trick of the Light

 

Det er Clara’s store dag hun, har en solo udstilling på museet for modern kunst af hendes portræter af ældre kvinder; kunstverden i Montreal er oppe på mærkerne, alle kunstkritikere fra New York, London og Paris er tilstede. Clara føler det er uvirkeligt, at hun slet ikke skulle være her selvom det i 30 år har været hendes drøm. Alle vennerne fra landsbyen “De Tre Grantræer”  er mødt op for at støtte hende, også chef detektiv Armand Gamache, hans kone Reine Marie, og datteren Annie med hendes mand og detektiv Jean Guy Beauvoir som ikke er til kunst men kom fordi hans chef bad ham om det.  Det er en stor success. Efter ferniseringen har Clara inviteret alle til selvskab i landsbyen.

Næste morgen blev Lilian fundet dræbt i Clara og Peter’s have iført en meget udfordrende kjole, ingen kan huske hende fra ferniseringen eller selvskabet. Lilian var Clara’s barndoms veninde men hun var en “følelsesmæssing vampyr” så Clara brød med hende. Lilian var kunst kritiker og havde skrevet ødelæggende kritik om mange kunstere. Lilian var alkoholiker men i de sidste 8 måneder gennem ‘anonyme alkoholikere’ blevet alkohol fri. Så der er to sider af hendes karakter – den gamle onde, manipulerende heks og den nye søde venlige middelalderen kvinde. Spørgsmålet er kan man ændre sig så meget?

Chef detektiv Armand Gamache tror på at man kan ændre sig med hjælp fra familie og terapeuter. Hans højre hånd Jean Guy Beauvoir er meget skeptisk. Men de slåes begge to med post traumatisk stress syndrom efter at have været hårdt sårede for et halvt år siden. Armand har det bedre. Jean Guy er blevet skilt, er afhængig af smertestillinde midler, han er den eneste som synes han bliver bedre. Men han har  en hemmelighed som kun den fordrukne poet Ruth finder ud ad.

I 25 år har Peter og Clara været gift, de er begge uddannede på kunst skolen, Peter har altid været den der tjente pengene, men har aldrig haft en solo udstillling. Han laver meget tekniske malerier som er gode nok men ikke grænseoverskridende. Clara laver malerier som fornyer kunsten, beskriver håb og det gode selv i portrætet af Ruth. I begyndelsen håber Clara at kunstkritikerne også vil opdage Peter. Men det ender med at hun føler at han er jaloux, ikke støtter hende, ikke forstår hendes kunst. Tilsidst beslutter de at Peter forlader hjemmet for et år, så de kan tænke over hvad de vil.

I de sidste uger har jeg læst denne serie; at læse dem som krimier er spændende intellektuelt og ikke ligetil. Men det er også romaner med dygtige personbeskrivelser af mennesker som jeg er kommet til at kende som venner og en lille landsby som jeg kunne bo i, gå ned i bistroen og spise en lakrids pibe, drikke café au lait med croissant og hygge snakke med Oliver, Gabi, Myhra, Clara eller høre Ruth’s forbandelser.

Vandt Anthony Award bedste roman 2012

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter