0 kommentarer

50 digte af Raymond Carver

af d. 21. februar 2013
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

88

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-09735-1

Originaltitel

All of Us

Udgave

1.udgave

 

Raymond Carver er en forfatter som jeg ikke kendte ret meget til – før jeg ved et tilfælde faldt over denne digtsamling i en boghandel og besluttede at købe bogen med hjem. Jeg har ikke fortrudt købet, for det er efter enhver tænkelig standard nogle velskrevne og underfundige digte Carver har bedrevet.

“50 digte” er en samling digte, der omhandler livet i alle dets farverige facetter – og det er især de mere seriøse og tunge sider af livet, der tages hul på i denne bog: kærligheden, familielivet, alkoholmisbrug og rollen som far. Her tages der bl.a. fat på, hvordan det er at se børnene lave de samme fejl som en selv – uden at være i stand til at gribe ind over for, hvordan historien gentager sig selv.

Mange af digtene lader til at være selvbiografiske, mørke, seriøse – men ikke melankolske eller sørgelige. Digtene rammer en nerve i læseren og bogen er meget svær at lægge fra sig fordi teksterne rammer hjertet og rammer plet med sine beskrivelser af det menneskelige sind. Digtene vil for nogle måske forekomme tungsindige, men ikke desto mindre er dette digte man ikke bør snyde sig selv for at læse.

Carver er en god menneskekender, har et gudsbenådet talent for at skrive og formår at holde læserens opmærksomhed fanget fra første til sidste side, og derfor kan jeg kun anbefale denne digtsamling på det varmeste.

Et meget fint eksempel fra bogen er digtet “Regn” (side 37)

“Regn
Vågnede op i morges med
en frygtelig trang til at blive liggende i sengen og læse hele dagen. Kæmpede mod et øjeblik.

Så kiggede jeg ud ad vinduet på regnen.
Og gav efter. Overgav mig fuldstændig i denne regnfulde morgens varetægt

Ville jeg leve mit liv om igen?
Begå de samme utilgivelige fejltagelser?
Ja, hvis jeg fik bare den mindste mulighed for det, ja”

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter