NYESTE
Født:
1842, Danmark
Fotograf:
Gyldendal

Georg Brandes

Dansk kritiker og litterat, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870’erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden.

Han regnes traditionelt for teoretikeren bag Det Moderne Gennembrud. I en alder af 30 formulerede Brandes principperne for en ny realisme og naturalisme, hvor han fordømte den hyper-æstetiske skrivning og fantasi i litteratur. Ifølge Brandes bør litteratur formidle “frihedens store tanker og menneskehedens fremskridt.” Hans litterære målsætning deltes af mange forfattere heriblandt den norske Henrik Ibsen.

Georg Brandes anses generelt for at have inspireret den modernistiske intellektuelle bevægelse i mellemkrigstiden kendt som kulturradikalisme.

Død 1927

Bibliografi

2013  Søren Kierkegaard. En kritisk Fremstilling i Grundrids (biografi)

2019  Om læsning

 

Om læsning af Georg Brandes

af Frank Gabeld. 8. maj 2019
Essayet „Om læsning“ af Danmarks store litteraturhistoriker Georg Brandes udkom i 1903. Det er en glødende forsvarstale for at læse. Når den i år er blevet udgivet som e-bog på Lindhardt og Ringhof er det, fordi Brandes’ svar på hvorfor, hvad og hvorledes vi skal læse står ved magt — også over et århundrede efter førsteudgivelsen […]

Søren Kierkegaard. En kritisk Fremstilling i Grundrids af Georg Brandes

af newyorkcitygirld. 28. juli 2014
Selvom jeg ikke er den store kender af Georg Brandes eller Kierkegaard valgte jeg alligevel, at læse Georg Brandes´ værk “Søren Kierkegaard. En kritisk fremstilling i grundrids”, der – som titlen antyder – handler om Kierkegaards liv og værker. Gennem hele bogen fornemmer læseren, at Brandes så et stort lys i Kierkegaard, og det er […]