Forfatter Lotte Petri – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 11. december 2015
 

Det er ikke nemt at udvælge 5 bøger, der har sat sit præg på mig som forfatter – for der er jo et hav, jeg kunne nævne. Men jeg er gået lidt tilbage i tiden og fundet nogle titler frem, som jeg ikke har tænkt på længe. De 5 bøger, jeg vil fortælle om, har faktisk dannet et slags fundament til min nye bog ”Djævlens værk”, som er planlagt til udgivelse i 2016. Den kommer til at handle om det onde – helt konkret om selveste djævlen – og den har en ret hård eksorcisme-scene med. Den har været meget spændende at skrive, fordi den beskæftiger sig med grænsen mellem sindssyge og besættelse, og jeg har faktisk talt med en dansk djævleuddriver! Den internationale forening af eksorcister er for nylig blevet godkendt af pave Frans, og da jeg læste det, tænkte jeg, at det kunne der komme en god krimi ud af. Den danske eksorcist fortalte, hvordan man fordriver djævlen. Hvis man føler voldsomt ubehag, når man kommer i kontakt med helligt vand eller det at holde et krucifiks, er der sandsynligvis noget djævelskab involveret, og midlet til fordrivelse af det onde er at få den besatte til at fremsige bønner. Jeg talte længe med ham om det onde og kom efterhånden en smule i tvivl om djævlens eksistens!
Min nye krimi har en knogleekspert som hovedperson, og hun kommer på sporet af en farlig morder, der efterlader religiøse symboler på sine ofre, og hun får brug for at konsultere en djævleuddriver, hvis hun skal løse mordgåden, og det bringer hendes eget liv i fare.

De 5 bøger, jeg har valgt, siger noget om mig som læser og en del om min kommende krimi. Når man betragter min liste, står det klart, at der tale om meget forskellige værker – men hver især repræsenterer en flig af det dunkle univers, jeg finder så fascinerende. Jeg skriver meget på farver, følelser og stemninger. Og her befinder vi os i en mørk verden, hvor alt kan ske, og hvor det bliver uhyggeligt – for jeg er og bliver jo krimiforfatter!

 

1) Dracula af Bram Stoker:

draculaDenne klassiker har inspireret mange og som ganske ung var jeg meget fascineret af vampyrer. Det slog mig, at Dracula jo er en personifikation af djævlen, og djævlen og vampyrfiguren minder meget om hinanden. Desuden er der mange lighedspunkter mellem en djævleuddrivelse og uskadeliggørelse af en vampyr – korset er jo en klassiker, som skal jage det onde på flugt og ”rense” den besatte. Og den seksuelle undertone, der præger bogen minder i nogen grad om den i filmen Eksorcisten. Djævlen står for ”kødets lyst” og fordærv for nu at bruge nogle lidt gammeldags udtryk.

(Læs en anmeldelse af ‘Dracula’)

 

 

 


2) Les Fleurs du mal af Charles Baudelaire:
les
Den franske digters hovedværk vakte skandale, da det udkom i 1857, da det hyldede det onde, døden og synden. Jeg læste digtene, da jeg studerede fransk på universitetet og de gjorde indtryk på mig. Digtene kredser om døden, nedbrydelsen, synd og skønhed. Baudelaire bruger sprogets lyd, farver og dufte i en særlig rytme, der indfanger læseren med sine sælsomme indtryk. Der hersker en speciel form for ynde i digtene – selvom jeg indrømmer, at de er meget anderledes, og man gribes af den særlige mørke stemning, der hersker i digterens univers.

 

 

 

3) Sankt Psyko af Johan Theorin:

sanktJohan Theorin er mester i at skabe en uhyggelig stemning, der sniger sig ind på læseren. Han kan skrue et komplekst plot sammen, og man ledes sammen med ham ind i menneskesindets gru, hvor der dukker nye overraskelser op under vejs – næsten som et kalejdoskop af handlingsmosaikker. Han kan helt bogstaveligt få det til at risle koldt ned ad ryggen med sit enkle, præcise sprog og indsigt i menneskets mørkeste sider.

(Læs en anmeldelse af ‘Sankt Psyko’)

 

 

 

 

4. Manden på altanen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö:

manden Det svenske forfatterpars bøger stod i reolen i mine forældres sommerhus, og jeg tror, jeg har læst næsten dem alle. ’Manden på altanen’ husker jeg særlig godt, da den handlede om en forsvunden pige, seriemord og pædofili. Deres bøger er virkelig gode, og jeg holder også af at se tv-serien ’Beck’, der baserer sig på hovedkaraktererne i bøgerne.

(Læs en anmeldelse af ‘Manden på altanen’)

 

 

 

5) Slangen i Sydney af Michael Larsen:

slangenDet er mange år siden, jeg læste den krimi, men jeg kan huske, at jeg dengang tænkte, at hvis jeg skulle være forfatter, var min ambition at skrive lige så godt som Michael Larsen. Annika Niebuhr, der bor i Australien, er læge og ekspert i slanger og gifte, og bogen er en ægte videnskabskrimi. Når jeg tænker efter, har bogen nok åbnet for interessen for at bringe videnskab ind i mit eget bogunivers – i form af Selma-serien, som jo handler om en forsker og ekspert i farlige bakterier og vira. I mine krimier ’den 5. plage’, ’sort død’ og ’hvidt snit’ beskæftiger jeg mig med nogle af verdens farligste sygdomsfremkaldende bakterier, nemlig miltbrand og pest – anvendt som biologiske våben.

(Læs en anmeldelse af ‘Slangen i Sydney’)


 

Om Lotte Petri – læs også gerne på www.lottepetri.dkLottepetri

Lotte Petri (f.1968) og uddannet cand.mag. i fransk og HD i afsætningsøkonomi. Hun har arbejdet i mange år som marketingchef i Dansk Erhverv, før hun debuterede som forfatter.

Hun debuterede med ”Den 5. Plage” (Schønberg/Nyt Nordisk Forlag) i 2009 og blev indstillet til Danske Banks Debutantpris. I 2011 udkom ”Vand til Blod” (Mellemgaard), som også blev fint anmeldt og blevet kaldt ”et nybrud inden for skandinavisk kriminallitteratur”. ”Sort Død” udkom i marts 2014 (forlaget Turbine) og har høstet fine anmeldelser i Politiken, Litteratursiden.dk og krimisiden.dk. Hvidt Snit fulgte i marts 2015, og Politiken skrev: ” gys, uhygge, gys – og mere gys”.

Petris 5. krimi ”Djævlens værk” forventes udgivet i 2016.

Læs om Lotte Petri på Bogrummet