0 kommentarer

Washington dekretet af Jussi Adler-Olsen

af d. 25. februar 2011
Info
 
Sideantal

634

Udgivet

2009

ISBN

978-87-567-9437-4

Udgave

3

 

“Washington dekretet” er en ordentlig murstensroman med sine mere end 600 sider, forfatteren kunne med fordel have skåret en del af handlingen væk, hvilket jeg tror, ville styrke resten af bogen.

Handlingen udspinder sig nogle år ude i fremtiden. Efter en jordskredssejr indtager den demokratiske præsiden Bruce Jansen Det Hvide Hus. Men på selve valgnatten bliver Jansens højgravide hustru myrdet i et attentat, der formentlig var rettet mod ham selv.
Forståeligt nok slår det klik for præsidenten. Jansens dømmekraft er mildest talt ikke den bedste, hans nærmeste rådgiver virker tilsvarende ikke som den største garanti for retssikkerheden – og med afsæt i en række teknikaliteter i den amerikanske lovgivning og forfatning sætter Jansen gradvist de forskellige instanser, der regulerer og beskytter demokratiet, ud af spil, indtil verdens største supermagt reelt er i militær undtagelsestilstand, på randen af en borgerkrig og suverænt i hænderne på én mand og hans vicepræsident.

Hele bogen er lagt an som en slags advarende pegefinger: “Det kan godt være, at det her virker til at være langt ude i hampen – men pas hellere på: Det ku’ sagtens ske i virkeligheden!” Men hele denne advarsel, dette mareridtsscenarie, bliver gevaldigt udhulet af den sukkersøde afslutning, hvor alt for mange løse ender bliver knyttet, alt for mange skæbner reddet på målstregen i en blomsterduftende, solbeskinnet happy end.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter