0 kommentarer

Vredens dag af Kurt Aust

af d. 4. december 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

360

Udgivet

2000

ISBN

87-7739-448-8

Originaltitel

Vredens dag (norsk)

 

I “Vredens dag” støder kristendom, overtro og den nøgterne videnskab sammen med hinanden. Den logisk tænkende professor Thomas von Boueberge går systematisk til værks på en sønderjysk kro, hvor der et dødsfald måske er en forbrydelse. Og kommer i en voldsom disput med en kone, der hævder at snakke med ånder.
Thomas von Boueberge kræver bevis for alting. Konen giver ham ingen beviser.
Ti mennesker har søgt tilflugt på kroen under en voldsom snestorm i 1699. En bliver fundet død. To ankommer udefra, nemlig professoren og den unge student og assistent Petter Hortten. De syv andre er under mistanke.

Romanens figurer er spærret inde af snestormen. De har vidt forskellig kulturel og religiøs baggrund, er tvunget til hinandens selskab, og det giver konfrontationer.
Spørgsmålet er: Hvordan mon menneskene forestillede sig dommedag i 1699 – præcis det år, da Christian den Femte døde, og Frederik den Fjerde kom på tronen? Kurt Aust har valgt Slesvig-Holsten som romanens geografiske område som et sted, hvor Europas forskellige strømninger fandtes i 1600- og 1700-tallet .

Hertugdømmerne Slesvig og Holsten tidligere et krydspunkt mellem de vigtige færdselsårer fra Hamborg til Jylland og fra Ribe – dengang en meget vigtig by – til København. Forholdet mellem den danske konge, Frederik den Fjerde, og hertug Frederik Christian spiller også en væsentlig rolle i romanen. Kongen og hertugen kunne ikke døje hinanden. Romanens handling er stort set fri fantasi, men den er lagt på et baggrundstæppe af virkelige hændelser. Den er en rammefortælling med flere afsluttede fortællinger, som forfatteren knytter sammen til en handlingsramme.
Rammen er forskudt, så det er den aldrende Peter Hortten – i 1699 den unge assistent – der som romanens jeg-fortæller sidder i et lille tysk fyrstendømme og skriver om de afgørende dage i sit liv. Professoren Thomas von Boueberge er en tvivler, og hans tvivl sender rystelser ind over Petters liv.

Det er lidt frækt at sige men det var ikke naturligt at tænke logisk for 300 år siden. Thomas af Boueberge er en detektiv i fortællingen – vel den første af sin slags. Man kendte slet ikke detektiver dengan, og netop denne indbyggede anakronisme gør bogen spændende.
Mens der ikke er den store interesse for at finde sandheden eller for at opklare den mulige forbrydelse sammenfatter Bouebergesom den eneste logisk tænkende årsagssammenhæng – en datidens Ole Rømer eller Ludvig Holberg.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter