0 kommentarer

Violinbyggeren af Henrik Strube

af d. 22. april 2012
Info
 
Sideantal

347

Udgivet

2011

ISBN

978-87-11-42252-6

 

Taxachaufføren Sonny har en bibeskæftigelse som pengeopkræver for et par narkohajer, alt imens han forsøger at holde sin 16-årige søn Peter på det rette spor. Det er selvfølgelig ikke nemt at få de to ting til at gå op i en højere enhed, specielt ikke når han allerede flere gange har været i fængsel for lovovertrædelser. Da en narkoman så truer med at gøre hans søn fortræd, slår det klik for ham og han dræber manden.

Sonny gemmer sig i en vens sommerhus, hvor han opsøges af narkohandlerne, som naturligvis er temmelig ophidsede over hvad deres stikirenddreng har lavet. Ikke desto mindre er Sonny rystet over deres kolde kynisme. Han må selvfølgelig holde sin kæft og tage sin straf alene.
16 års fængsel idømmes han, hvilket ville få de fleste mennesker til at gå til bunds, men ikke Sonny. Han får den idé, at han vil bygge en violin, han har jo tid nok og beskæftigelsen holder ham oppe. Og trods modvilje fra dele af fængselspersonalet lykkes Sonnys projekt fuldstændig.
Bekymringerne for sønnens fremtid deler han faktisk med politimanden Arvid, som selv har mistet en teenagesøn og sammen får de drejet drengens liv i en fornuftig retning.

Henrik Strube er barn af ungdomskulturen i 60’erne, dengang hippierne delte blomster ud og Lennon udbredte sit budskab om kærlighed. Jeg husker stadig Strubes egen smukke sang “Hold om mig”, som viste at han stadig holdt fast i budskabet længe efter at Flower Power var blevet udskiftet med hård klassekampsretorik. Og Strube tror stadig på det gode i mennesket. Morderen Sonny bliver et bedre menneske og skaber sig et meningsfyldt liv, politimanden Arvid hjælper forbryderspiren Peter ud af kriminaliteten osv. Ja, de indsatte i fængslet kommer ligefrem hinanden ved.

Fængselslivet forekommer mig lige lovlig positivt beskrevet. Det er jo lige før de indsatte fletter julehjerter sammen, alt imens de hygger sig med at synge Jingle Bells flerstemmigt. Men det er da også mit eneste kritikpunkt, for jeg synes det er utrolig rart med med denne tro på menneskets gode sider, medmenneskelighed, samvittighed, næstekærlighed, kreativitet.
Det er dejligt optimistisk, opløftende og inspirerende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter